Това е най-вредната храна за човешкото здраве според учени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
12:19 / 30.10.2019
22037
Месото има най-отрицателно въздействие върху околната среда и провокира риска от преждевременна смърт, показва проучване на англо-американска група учени, публикувано в списание PNAS.

Група учени от Университета в Оксфорд (Великобритания) и Минесота (САЩ) анализираха влиянието на 15 различни хранителни групи върху човешкото здраве и околната среда, съобщава РИА Новости.

Учените са взели предвид, че 9 от 15 глобални рискови фактора за увеличаване на заболеваемостта от диабет, рак на храносмилателната система, коронарна болест на сърцето и инсулт са свързани с лошото качество на храната. В същото време 30% от парниковите газове в атмосферата са от селскостопански емисии. Нивите и обработваемата земя заемат 40% от площта на Земята, а 70% от водата отива за нуждите на фермерите. Изследователите решили да установят кои храни имат най-лош ефект върху здравето и околната среда.

Учените въвели индекса AREI, който показва средното относително въздействие на хранителните продукти в една порция по пет екологически показателя: емисии на парникови газове, площ на земята за производство, потребности от вода, замърсяване на околната среда в процеса на производството и други отрицателни екологически фактори.

“Храните, които намаляват риска от смъртност, имат и слабо въздействие върху околната среда. Пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и зехтин – по индекса APEI по-малко от 4 на порция. Рибата, която е свързана със значително увеличаване на риска от смъртност, има AREI 14 на порция. Продукти, за които е по-вероятно да увеличат риска от смърт, имат различна степен на отрицателно въздействие върху околната среда. Най-висок AREI е в суровото червено месо – 73 единици на порция, а в сготвеното – 37. В същото време напитките с високо съдържание на захар оказват въздействие върху околната среда на ниво АРЕИ 0,95", се казва в статията.

Както пояснява проучването, средната позиция на вредност заедно с рибата заемат домашните птици и млечни продукти. Яйцата могат да влошат здравето на човека като червеното месо, но те са три пъти по-малко вредни за околната среда.

Учените отбелязват, че консумацията на храна, вредна за здравето и околната среда, нараства бързо в света. Затова в онези региони, където тази тенденция отскоро набира скорост, трябва да се намали консумацията на месо и да се премине към зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки, боб, риба и зехтин, както и други растителни масла с високо съдържание на ненаситени мазнини. Тези продукти са по-малко вредни за здравето и околната среда, допълват учените.

Виж коментарите (13)
Още новини от Национални новини:
Уволниха учителката, затваряла деца в шкафове в детска градина!
Деца са били заплашвани от група биячи в мол
МВнР с важно предупреждение към пътуващите за Румъния
Австрия с нови условия пред България и Румъния за отпадане на вет...
Всички Unlimited планове на Vivacom са без ограничения в скоростт...
Борисов и Кирил Петков също са получили отличие за заслуги към ук...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).