ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Tрайчо Трайков: Пловдивчани вече имат по-чист въздух и по-чиста енергия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:33 / 02.09.2011Коментари (6)2647
©
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков присъства на откриването на новата когенерационна мощност в "EVN Топлофикация Пловдив". Съоръжението ще произвежда над 290 000 МВтч електрическа и 260 000 МВтч топлинна енергия годишно и така ще осигурява 80% от общото количество гореща вода за новия отоплителен сезон.
Символичното разпалване на турбината беше направено от премиерите на България и Долна Австрия Бойко Борисов и Ервин Прьол и от министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев.

"Когенерацията дава на пловдивчани по-чист въздух и по-сигурна енергия. Често софиянци и пловдивчани обсъждат помежду си в кой град се живее по-добре. Днес пловдивчани имат една допълнителна точка", каза министър Трайков. По думите му като министър и принципал на "Булгаргаз" новото съоръжение има и още един плюс - че е един от най-образцовите платци на газовото дружество.

В новата когенерационна мощност са инвестирани 100 млн. лв. Това е модерно поколение газова турбина с полезен коефициент над 90%. Тя ще работи на природен газ по щадяща природата технология със значително намалени вредни емисии. Ефективността на комплекса е с 20% по-висока от съществуващата инсталация и ще произвежда три пъти повече ток от досега. По проекта се откриват над 300 нови работни места.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ако трябва да дадем определение на този процес, то това е комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. В сравнение с традиционното производство на електроенергия, тук допълнително отделената топлина (считана иначе за страничен ефект от работата на инсталацията), се използва за задоволяване на отоплителните нужди на потребителите. По този начин се икономисват както средства, така и горива. С използване на тези системи, ефективността на производството на електроенергия може да се повиши средно от 30-50% до 80-90%. Чрез използване на Когенерацията за производство на електрическа и топлинна енергия се реализират около 40% икономия на използваното гориво. От финансова гледна точка това означава, че потребителите ще заплатят за същото количество изразходвана енергия само 60% от стойността на горивото.(ДА АМА НЕ И НИЕ )(Източникhttp://www.energysaving.bg/cogen.html).Тук ще спомена и че до сега процеса беше същия в ТЕЦ "Север".Вярно е че технологията беше остаряла ,което е обяснимо като се вземе впредвид кога е проектиран и кога е построена централата .Вярно е и това ,че аз потребителя (все още)пловдивчанин на прословутата услуга ПАРНО плащам една от най -високата цена в страната .Сега се питам след като тази "Когенерация" е толкова ефективна защо ли аз плащам повече отколкото негово величество софиянеца !!!!!Питам се и защо аз ще продължа да плащам и в бъдеще повече от гореспоменатите след като КПД-то се е увеличило от 70% на 90%!!!!ПИСНА МИ>>>>>>>>
+1
 
 
И сега от пловдивчани се очаква да гласуват за кандидата на ГЕРБ, нали? Да ама не!
+4
 
 
"...Пловдивчани вече имат по-чист въздух..." Да тича при джипито за направление при специалист УНГ и после за очен, че явно е зле с обонянието г-н Трайков, или до толкова е затънал в лайна, че е свикнал с миризмата им, за разлика от пловдивчани! А това да не видиш армията от циганки, облечени със светлоотразителни желетки , която всяка сутрин прашат яко покрай бордюрите с клоните, които използва вместо метла, си е яко недовиждане и определено ще му трябват по-големи диоптри на очилата.
на 02.09.2011 г.
0
 
 
Природният газ от "Набуко " ли е?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: