Транспортният министър: Няма необходимост от евакуация на наши сънародници

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:16
321
Колегите от правителствения държавен авиационен оператор са налице, екипажите са подготвени, имаме организация, но следим много внимателно организацията в този район, тъй като виждате, че тя не просто е динамична, тя става опасна, заяви министърът на транспорта Красимира Стоянова в ефира на обществената телевизия.

Няма необходимост повече от евакуация на наши сънародници, в горещите точки, независимо дали са в Ливан, дали са в Иран, дали са в Израел?

"Към настоящия момент - не".

"Може би 15 минути след като нашият полет излетя от летището в Бейрут е имало обстрелване с ракети. Реагирахме изключително навреме, това е много важно при едни подобни ситуации, професионализмът на пилотите на кабинния екипаж, също е от огромно значение. Пилотите казаха както и стюардесите, че те в нито един момент не са имали притеснение, това е службата и те я изпълниха отлично".

Тя допълни, че към днешна дата евакуация от Ливан, Иран и Израел не е необходима.

"Информацията, с която отново разполагаме от колегите от МВнР е че такава евакуация не е необходима, но и премиерът и службите на срещата, която беше проведена, много отчетливо и ясно заявиха, че се следи много внимателно, трябва да бъдат засилени мерките за сигурност и да бъдат вземани своевременно, ако такива се налагат".

Красимира Стоянова поставя пред себе си задача с реформи в железниците.

"Добрите резултати се получават тогава, когато започнем да говорим открито за железниците, да набележим какво има за решаване и да започнем да го решаваме. Второто основно нещо е на ръководствата на компаниите в железниците да бъде дадена свобода. Смените в ръководствата оказват не добро влияние. Повече от 20 години БДЖ не са разполагали с нов подвижен състав. Последните закупени влакове са от 2003-2004 година, говорим за новопроизведени влакове".

Допълни, че ще положи усилия за по-приветливи и по-безопасни железници, но не и за реформа, тъй като няма време в своя мандат. По темата за промените по отношение на шофьорските курсове, министърът на транспорта заяви следното:

"Автошколите имаха възможността да покажат кой какво смята. Надявам се накрая разумът да надделее. Става въпрос за това всички да шофираме безопасно, а за да го правим, това означава да сме научени добре. Вина може би трябва да търсим у държавата, която не е създала условията да има това качествено обучение. Новите правила са, за да има безопасност. Да има дигитални дневници, да се вижда как се обучават курсантите. Системата ще бъде демонстрирана в края на този месец. Убедена съм, че всички ще видят, че това е добра система и ще повиши съществено качеството на обучение".

Стоянова обясни, че пристигането на втория медицински хеликоптер е отложено за януари, с няколко месеца закъснение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (70):
05.10.2024 Експерт по сигурността: Ще стигнем до точката, след която ще трябва да въведем военно обучение
05.10.2024 Тръмп: Израел трябва да атакува ядрените съоръжения на Иран
05.10.2024 Славчо Велков: Ние сме в преддверието на войната
05.10.2024 Канадските авиолинии евакуираха първата група българи от Бейрут
04.10.2024 Експерт: Има рискове за националната ни сигурност
04.10.2024 Костадин Костадинов: Не подкрепяме становището на КСНС
Още новини от Национални новини:
Днешното участие на Анелия по Нова телевизия се оказа тотал щета
Моторист загина след катастрофа
Отбелязваме 50 години от това паметно събитие, което няма край
Есента напомня за себе си след броени часове
Гръцкият посланик: Трудно е да се справиш с тълпите по нашето мор...
Анелия най-после проговори за катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).