Три месеца вече у нас не се внася руски петрол

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:28 / 05.03.2024
2369
Три месеца вече у нас не се внася руски петрол, а дерогацията падна в началото на март. Цените на горивата през последните три месеца не са много по-различни от миналото лято, когато има движение на международните цени, да го виждаме и в България и това е напълно нормално. Това движение на цените не е свързано с нашата икономика, а с много икономически фактори, и не само - темата коментира Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в ефира на БНТ.

Според него, цялата дерогация беше създадена за една компания да направи все по-големи печалби и да натрупа все по-голям пазарен дял в страната, което е факт:

"От последните 20 години, през последните 2 години внесоха някакъв данък печалба - не това, което се очакваше, но наистина в рамките на 180 млн. - мисля, че за двете години, първата беше 87 млн. и сега авансово внесоха към 67-70 млн. лева. И както се говори, 40 млн. лева ще внесат по този фонд".

По отношение на продажбата на "Лукойл", Хаджидимитров каза, че първо трябва да има купувач и второ - ако се намери купувач, той трябва да плати цената, която тази компания е обявила:

"Цената, която ще поиска тази компания, ще е доста по-висока от пазарната в момента, защото така или иначе, ако печелиш на един пазар, няма да искаш си тръгнеш или ако ще печелиш, ще искаш някаква реалистична цена."

Според Димитър Хаджидимитров, пазарът е много динамичен и войната в Близкия изток и в Украйна, както и нападенията на хутите в Червено море, се отразяват негативно на стойността на горивата. Засега обаче няма драстични движения при цените нагоре.

Виж коментарите (0)

Още по темата (152):
31.07.2024 България влиза като страна по дело на "Лукойл" заради глоба от 68 милиона
лева
30.07.2024 Гръцки бизнесмен иска да купи "Лукойл Нефтохим Бургас"
25.07.2024 "Лукойл" обмисля ново производство
23.07.2024 На среща обсъждат бъдещите доставки на руски петрол в ЕС, след като Украйна ги спря
30.05.2024 България в топ 5 по евтини горива в Европа
15.05.2024 "Лукойл" връща почти 2 милиона лева за месец април
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
Известен психиатър: Психиатрията е единствената специалност без к...
"Извънземна технология" на хиперколата от Родопите раздели мрежат...
МВР обяви резултатите от акцията в Пловдив
"Спартан" докара от Германия тежко болно дете
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).