Тръгва търг за нов мобилен оператор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (27)
11:47 / 01.10.2011
6846
Нов мобилен оператор може да се появи в България догодина. За 7 декември т. г. Комисията за регулиране на съобщенията насрочи търг за честоти за мобилни комуникации от трето поколение (UMTS).

За срок от 15 години ще бъдат дадени две честотни ленти по 15 мегахерца с национално покритие, които са достатъчни за стартиране на конкурент на "М-Тел", "Глобул" и "Виваком". Те обаче са във високия обхват от 2 гигахерца, което прави изграждането на мрежа доста скъпо. Причината е, че базовите станции трябва да бъдат разположени на по-близко разстояние от стандартните GSM антени.

Фирмата, която спечели търга обаче, ще има право да кандидатства и за допълнителен ресурс, с който да допълни 3G честотите и да се превърне в пълноценен конкурент на съществуващите три мобилни оператора.

Началната тръжна цена за ефира ще бъде доста висока - 49,5 млн. лева, а депозитът за участие в търга - 2 млн. лева. Това може да отблъсне част от потенциалните кандидати.

Преди 3 години КРС безуспешно се опита да организира наддаване за четвърти и пети GSM лиценз. Търговете се провалиха заради липса на кандидати.

Сега за свободния ефир ще могат да наддават и съществуващите мобилни оператори. "Глобул" и "Виваком" отдавна искат да разширят ефира си от трето поколение. От двете компании в петък отказаха да коментират дали биха участвали в търга, но със сигурност щели да купят документация.

Източник: в. "Труд"

Виж коментарите (27)
Още новини от Национални новини:
Утре сутринта - студ, после - плаж
Пенсионираме се по-късно, но стажът намалява
Есен ли? Нищо подобно не се задава на хоризонта!
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...
Тежка катастрофа затвори път в Северна България
Икономист посочи единственото решение, за да се увеличат заплатит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).