Търсят се 2126 седмикласници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:57 / 26.07.2006
1851
2126 са свободните места в гимназиите с прием след 7 клас в цялата страна. Това означава, че до момента в елитните школа са се записали над 23 хил. бъдещи осмокласници. Това съобщиха вчера за "Монитор" от просветното министерство. 1452 седмокласници не достигат в профилираните паралелки, а 674 - в професионалните. За тези бройки ще се борят кандидат-гимназистите на III класиране за гимназиите. Незапълнените класове пък ще бъдат закрити след окончателното подреждане.

Най-много свободни места има в големите градове, където и училищата са повече. По-малък избор на III класиране ще имат учениците от по-малките градове, където почти всички места вече са запълнени.

Една трета от свободните бройки са в София. Както "Монитор" писа, в столицата се търсят 688 седмокласници. 489 са незаетите бройки в профилираните гимназии. От тях 346 са в школата, в които няма квоти за момчета и момичета. В училищата с квоти се търсят още 57 девойки и 86 младежи. Свободните места в професионалните гимназии са общо 199. От тях 187 са в училищата без квоти. Има и 4 бройки за момичета и 8 за момчета. В същото време за незаетите места на III класиране ще се борят не повече от 270 деца. Това означава, че и учениците с тройки ще бъдат приети, а много паралелки ще бъдат закрити.

Много са свободните места и в Пловдив - 173. 117 кандидат-гимназисти трябва, за да се напълнят профилираните паралелки в града и 56 - за професионалните. Във Велико Търново не достигат 113 деца в училищата след 7-и клас. В София - област незаетите бройки след II класиране са общо 87. От тях 78 са в профилирани класове, а 9 - в професионални. 87 са свободните места и във Варна. Там обаче повече ученици не достигат в професионалните класове - 59. В профилираните паралелки незаетите места са само 28.

Най-малко свободни места има в по-малките градове. Във Видин те са само 3, а в Смолян - 12.

Приемането на документи за III класиране приключва днес. При подаването на молбите си кандидат-гимназистите могат да преподредят желанията си в зависимост от свободните места. Окончателното подреждане на бъдещите осмокласници ще излезе на 27 юли. Записването след него ще е от 28 до 31 юли. Ако и след това има незаети места, децата ще могат да кандидатстват за тях с молба до директора на съответното училище, който ще назначи комисия, за да ги класира. Информацията е на "Монитор".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
В Бургас спасиха премръзнало бебе, изхвърлено на улицата
Първи данни от черната кутия: Ниска височина е погубила двамата п...
Българинът не сяда на масата без месце
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българи
Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прос...
Подхвърлиха бебе пред къща в Южна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).