Учениците отиват на втори ДЗИ, ако не харесат оценката си

Автор: Самуил Иванов
Коментари (1)
14:51 / 24.01.2024
3523
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предаде репортер на "Фокус".

Депутатите разгледаха два законопроекта - единият на ГЕРБ-СДС, другият на "Възраждане". 

От ГЕРБ-СДС предлагат учениците от 12 клас, които са положи Държавен зрелостен изпит за кандидатстване във висши учебни заведения, но са изкарали резултат, който е незадоволителен за тях, да имат възможност да го полжат отново. 

Промяната предвижда възможността за повторно явяване на изпита да става еднократно и то само в рамките на 1 година след първото явяване, като в дипломата за 12 клас ще има възможност да бъде вписана втората оценка, ако е по-висока.

От "Възраждане" предлагат оценки да не се вписват на учениците до 2 клас. Освен това, учениците от 3 и 4 клас, които са изкарали оценка от "Слаб (2)" по учебен предмет да продължат своето обучение и през лятната ваканция, а при необходимост и през следващата учебна година. Това на практика означава учениците да повтарят тези два класа. 

В хода на дебатите ИТН заявиха, че не биха подкрепили предложението ученици след 3-ти и 4-ти клас да повтарят. Според тях това ще създаде ситуация, в която децата ще бъдат прехвърляни от учител на учител. По-подходящ модел щял да бъде въвеждането на допълнителни часове. 

От "Възраждане" пък смятат, че възможността за преповтаряне трябва да бъде въведена. Според тях идеята за допълнителни часове е добра, но голяма част от учениците, които са останали със слаби оценки, не са посещавали редовните часове и едва ли ще да посещават допълнителните. 

От ПП-ДБ също бяха несъгласни с предложението за преповтарянето на класовете. Според тях в училищата имало множество деца, които не владеели българския език, идвали от семейства на сезонни работници или са от социалнослаби семейства. Елисавета Белобрадова коментира, че въпросът бил комплексен. Тя каза, че при повтарянето учениците ще загубят връзка с класния си ръководител. 

Тя отчете, че веднъж пропусната възможността за натрупване на знания през първите 4 класа, те после трудно се наваксвали. 

От БСП заявиха, че ще подкрепят и двата законопроекта. По отношение на преповтаряне на класовете Ирен Анастасова заяви, че учители и директори на училища подкрепяли повтарянето. Дори имало гласове да се повтаря целият обучителен период от 1-ви до 4-ти клас. 

Тя каза още, че имало много детски градини, в които не се говорело изобщо на български език, а това създавало съответни пречки. Според нея този проблем може да се реши като обучителните програми задължително станат на български език.

При гласуването законопроекта на ГЕРБ-СДС бе приет със 154 гласа "за", единствено от "Възраждане" се въздържаха. Законопроектът на "Възраждане" обаче бе отхвърлен, след като получи само 54 гласа "за".

Виж коментарите (1)

Още по темата (703):
25.07.2024 Милен Керемедчиев: България има похвала, която в момента виси на косъм да бъде провалена
09.07.2024 Конституционният съд поряза Белазелков и Атанасова
06.06.2024 Асен Василев загуби делото срещу Делян Добрев за 250 000 лева
31.05.2024 Свикват ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Парламентът отново ще заседава извънредно
21.05.2024 Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Иванов поиска да бъде президент
Още новини от Национални новини:
Важно за електронните извинителни бележки на учениците!
"Възраждане" представи водачите си на листи по градове
Ръководителите на фаталния полет в Графа дадоха показания пред сл...
Вяра, Надежда и Любов - традиции и ритуали
Драгомир Драганов: Няма данни за пострадали или разрушения в Русе...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).