Удължават противоепидемичните мерки срещу коклюш

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:10 / 31.07.2024
1762
Удължават се до края на годината противоепидемичните мерки заради разпространението на коклюш в страната. Това е посочено в заповед на здравния министър д-р Галя Кондева, цитирани от bTV.

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират на регионално ниво имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени, които имат документиран период на бременността им между 27 и 36 гестационна седмица, включително.

Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание.

Имунизациите на бременните жени се извършват в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции и/или в създадени за целта имунизационни кабинети в определени от тях лечебни заведения.

Всички общопрактикуващи лекари своевременно да имунизират пациентите си срещу коклюш при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, в съответствие с имунизационния календар, се посочва още в заповедта на здравния министър.

Там, където е съобщен случай на коклюш, РЗИ извършва епидемиологично проучване и предписва необходимите мерки по отношение на болния и контактните му лица.

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив се предвиждат по-сериозни мерки по:

- проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под;

осигуряване на достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала;

- ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив.

Посещение е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, удостоверяващ, че детето, не е заразно болно.

През последната седмица – 21-28 юли, в страната са регистрирани 88 случая на коклюш, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. От тях 35 са регистрирани в София. От началото на годината в страната са регистрирани 2231 случая на болестта.

Виж коментарите (0)

Още по темата (68):
06.08.2024 Броят на заразените с коклюш намалява, нарастват заболелите от лаймска борелиоза
15.06.2024 Доц. Кунчев в Пловдив: Броят на комарите ще бъде много голям, ако не се обработват водните площи
01.06.2024 Лекар от Пловдив: Ние сме с най-добрия обхват в Европа
28.05.2024 Има ли опасност от нова вълна на коклюш през лятото?
25.05.2024 Може ли преболедувал коклюш да се зарази отново?
23.05.2024 Нови случаи на коклюш в Пловдив
Още новини от Национални новини:
Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов
Скок в линията на бедност
Полковник: Вижте двата бели кръга при падането на самолета
Жесток бой в столичен мол: Хвърлят се столове и се чуват крясъци
Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
Важно за електронните извинителни бележки на учениците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).