ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Улесняват ремонта на стоки: Производителите длъжни да ремонтират продукта, а не да го заменят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:57 / 01.06.2024Коментари (1)4314
©
Съветът на Европейския съюз прие Директивата за насърчаване на ремонта на повредени или дефектни стоки, известна още като Директивата относно правото на ремонт. Това ще улесни потребителите да искат ремонт вместо замяна, а ремонтните услуги ще станат по-достъпни, прозрачни и привлекателни. Приемането на директивата е последната стъпка в процеса на вземане на законодателни решения.

Приетата директива утвърждава ново право за потребителите: правото на ремонт на дефектни продукти по по-лесен, по-евтин и по-бърз начин.

Освен това тя стимулира производителите да произвеждат продукти, които имат по-голяма дълготрайност и могат да бъдат ремонтирани, повторно използвани и рециклирани. И накрая, чрез директивата ремонтът се превръща в по-привлекателна икономическа дейност, която може да създаде качествени работни места в Европа. Това е от полза за всички икономически субекти, както и за околната среда, коментира Алексия Бертран, държавен секретар на Белгия за бюджета и защитата на потребителите.

С приетата директива се създава набор от инструменти и стимули, така че ремонтът да стане по-привлекателен за потребителите. Те включват изискване към производителите да ремонтират продукти, които технически подлежат на ремонт съгласно правото на ЕС; наличието на незадължителен формуляр за ремонт с ясна информация относно процеса на ремонт (крайни срокове, цени и др.), европейска онлайн платформа, на която потребителите лесно могат да открият ремонтни услуги, и удължаване на законовата гаранция с 12 месеца, ако потребителите изберат ремонт вместо замяна.

В бъдеще списъкът на подлежащите на ремонт продукти може да бъде разширен: след въвеждане от страна на Комисията на нови изисквания за ремонтопригодност за определени продукти те ще бъдат добавени към Директивата относно правото на ремонт. 

Какво предстои

След като бъде подписана от председателите на Европейския парламент и на Съвета, директивата ще бъде публикувана в Официален вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила на 20-ия ден след публикуването ѝ. Държавите членки ще разполагат с 24 месеца от влизането в сила, за да транспонират директивата в националното право.

Контекст

Предложението беше представено от Комисията на 22 март 2023 г. и е част от новата програма за потребителите и плана за действие относно кръговата икономика. То допълва други неотдавнашни законодателни актове на ЕС за насърчаване на устойчивото потребление, като Регламента за екопроектирането на устойчиви продукти (който ще насърчи производството на подлежащи на ремонт продукти) и Директивата за предоставянето на повече права на потребителите в контекста на екологичния преход (която ще позволи на потребителите да вземат по-добре информирани решения за покупка от местата за продажба).







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: