ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Умъртвиха стадо от 85 овце в пловдивско село заради шарка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:10 / 10.12.2013Коментари (0)2193
© Bulfoto
Стадо от 85 овце в село Чоба, община Брезово, област Пловдив беше принудително умъртвено и загробено, заради констатирано огнище на заболяването "шарка по овцете и козите", съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Веднага след получаване на сигнала за съмнение на заболяването, екип от ветеринарномедицински специалисти към Областна дирекция по безопасност на храните, град Пловдив извърши клинични прегледи и взе кръвни проби за лабораторни изследвания.

Лабораторните резултатите са потвърдили заболяването в стадото от 85 овце, като диагнозата е поставена от екип към дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните, и контрол на фуражите", към Централно управление на БАБХ.

Разпоредени са мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването. Определена е предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 километра, в която влиза с. Чоба, община Брезово, област Пловдив. Определена е и наблюдавана зона с радиус 10 километра, около огнището на болестта "шарка по овцете и козите", в която влизат следните населени места: Област Пловдив - с. Отец Кирилово, гр. Брезово, с. Тюркмен, намиращи се в община Брезово и с. Болярино от община Раковски. Област Стара Загора - с. Православ, с. Верен, с. Братя Даскалови, с. Гранит, с. Опълченец и с. Малък дол, намиращи се в община Братя Даскалови. Забранени са пазарите и изложбите за животни на територията на Пловдивска и Старозагорска област.

Движението на овце и кози се разрешава само за незабавно клане след извършен клиничен преглед и термометриране в селищата извън 3 и 10 километровата зона на огнището в Пловдивска и Старозагорска област. Ветеринарномедицински специалисти извършват всекидневни клинични прегледи за шарка по овцете и козите в 3 и 10 килиметровата зона, а в населените места извън 3 и 10 килиметровата зона се извършват периодични прегледи два пъти седмично.

Собственикът на убитите животни ще бъде обезщетен. Разпоредено е да се извърши механично почистване и дезинфекция на заразения животновъден обект като всички материали, събрани при почистването да се загробят заедно с убитите животни. Всички възприемчиви животни, отглеждани в селищата попадащи в 3 и 10 километровата зона да се отглеждат при оборен режим. Забранява се придвижването на овце и кози в населените места и извън населените места, попадащи в изброените зони. 

Собствениците на животновъдни обекти на територията на областите Пловдив и Стара Загора, в които се отглеждат дребни преживни животни, да предприемат необходимите мерки, свързани с режима на влизане и излизане, ограждане и охрана на обектите, в които отглеждат животните си. Да не позволяват при паша и водопой смесване с други стада, както и закупуване на дребни преживни животни с неизвестен здравен статус и произход, както и непридружени с ветеринарно-медицински свидетелства. Заболяването не е опасно за здравето на хората.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: