Уникална родопска рецепта за качамак с кашкавал и масло

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
17:25 / 16.05.2024
10768
Тази седмица в рубриката "Денят като гозба“ на "Фокус" своите рецепти представя шеф Владислав Пенов. Той е кулинарен артист. През годините шеф Пенов усъвършенства уменията си в престижни български ресторанти, след което излиза на международната кулинарна сцена - в Бристол, Копенхаген.

В момента е шеф готвач и съсобственик на ресторант Космос, който преди дни беше избран за ресторант на годината.

Днешното предложение на шеф Пенов е любима рецепта от Родопския край, наподобява качамак.

Какво ще предложите за вечеря?

"Една моя любима рецепта, която популяризирахме последните години, синдермьо се казва, от Родопския край: нещо като качамак, само че се добавя много масло и кашкавал в него".

Да започнем от началото - какво ни е необходимо и какви са пропорциите?

"Синдермьо с гъби: необходимо ни е 100 г царевично брашно, по възможност да си царевично брашно, а не царевичен грис. 150 г масло, 200 г зрял овчи кашкавал, 400 мл вода и около 200 г сезонни гъби, каквито имаме в момента, като пресни подправки: мащерка и чесън.

В касерола или тенджера разтапяме маслото. Когато започне да се запържва на умерен огън добавяме предварително настъргания кашкавал. Бъркаме го за да се разтопи, и когато започне да се тегли на конци добавяме брашното и водата. Бъркаме сместа, ще се разтвори брашното, кашкавала, всичко ще стане една хомогенна смес", дава инструкции готвачът.

"Бъркаме го на слаб огън. Може би готвенето продължава около 10-15 минути. Междувременно в един тиган може да сотираме гъбите в сгорещена мазнина, желателно е да е зехтин. Сотираме ги за 2-3 минути и добавяме чесън, нарязан на ситно, клонка мащерка и масло, овкусяваме със сол и пипер. След като се синдермьо е готово след тия 10-15 минути, които го сме готвили, разпределяме го по купички или по чинийки за сервиране, и отгоре слагаме сотираните гъби", продължава той.

"Интересно е и в същото време е много вкусно, много е богато на вкус и е много хранително. Тая рецепта ще стигне и за четири човека. Аз за първи път го чух тук преди две-три години, обаче вкусът остана незабравим, хареса ни много и направихме интерпретации, и така се получи доста добре", завършва той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (6):
13.07.2024 Здравословна салата за летните дни
18.05.2024 Една от най-вкусните гозби е с много прости съставки
08.04.2024 Ето как да сготвим вкусно пиле със сметана и броколи
06.03.2024 Шеф Шишков: Това е най-вкусният десерт с кисело мляко, мед и маскарпоне
13.02.2024 Топ кулинарка разкри перфектното меню за Свети Валентин
05.02.2024 Супер рецепта за перфектното свинско
Още новини от Национални новини:
Десетки работници напускат - цели области могат да останат без то...
Луций Цезар или Гай Цезар? Разкрита е самоличността на статуята, ...
Райчев: Борисов никога не е бил с такива връзки в света, каквито ...
Meteo Balkans пусна пълна прогноза за декември, без сняг на Колед...
Кузман Илиев: Много важни се помислиха тези в парламента
На 76 години си отиде съдия Благовест Пунев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).