ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Увеличен ресурс за бойните вертолети предвижда Министерството на отбраната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:36 / 01.08.2024Коментари (0)1668
Ръководството на Министерството на отбраната ще работи за осигуряване на по-голям ресурс за следващата година специално за вертолетната авиация, която участва в борбата с пожарите. Това увериха министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на работното си посещение в 24-та авиационна база – Крумово днес, 1 август. Двамата изслушаха брифинга на командира на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов, който представи актуална информация за мисиите, текущите задачи и изпълнените дейности от личния състав на авиобазата.

"При планирането на следващата година, трябва много внимателно да заделим достатъчно ресурс, достатъчно време за подготовка, достатъчно авиационно гориво и да осигурим по-голям брой вертолети“, каза министър Запрянов. Извлечени са поуки от безпрецедентната ситуация тази година: значително увеличения брой пожари и факта, че пет вертолета се ремонтират в момента и предстои ремонт на още три. "Ако в предишните години сме били по-експедитивни, и бяхме инвестирали повече във възстановяването на летателната годност и преминаването на инспекциите, сега щяхме да имаме повече летателни апарати“, подчерта той.

"Увеличаването на броя на машините, които са в летателна годност, ще изисква ресурс. Гарантирам, че какъвто и да е ресурсът който е необходим, ВВС ще ни го кажат, и ние ще го заделим за следващата година в бюджета“, подчерта министър Запрянов.

Той призова за повече бдителност у гражданите и недопускане на пожари от небрежност, човешки грешки и умишлени действия. "Авиационният ресурс, който изразходваме, струва много пари. Пожарите отнемат на държавата финансов ресурс, на нас отнемат летателен ресурс. Първата ни мисия е отбрана на държавата и при война, вертолетите имат съвсем друго назначение. В момента насочваме целия си ресурс в борбата с пожарите“, подчерта министър Запрянов.

Министерството на отбраната предвижда увеличаване на възнагражденията на пилотите. "Ще преработим наредбата за възнагражденията, защото не е нормално заплатите на пилотите на вертолети да са по-ниски от тези в HEMS или в "Гранична полиция“. Задачите на нашите бойни пилоти са по три мисии, от което следва и съответният риск, подчерта министърът.

За срещата с личния състав той заяви: "Тук сме, за да благодарим на тези хора. Те заслужават уважение и благодарност, но и подкрепа. Тук съм, за да им гарантираме, че ще имат политическа подкрепа и военна подкрепа от ръководството“.

“Целият личен състав на авиобаза "Крумово“ работи на много високи обороти. Адмирации не само за пилотите, но и за техническия състав, защото без той да подготви вертолетите в екстремното темпо от 10 - 12 работни часа на ден, тези задачи не могат да бъдат изпълнени“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Пожарогасенето не е основна задача, но в последните години във връзка с климатичните промени, в Министерството на отбраната и Щаба на отбраната беше направен анализ и усилията бяха насочени към подготовката и готовността за изпълнение на такива задачи. Фокусът, който поставяме върху вертолетната авиация, е видим и много полезен за армията и обществото ни“, отбеляза началникът на отбраната.

В края на тази и следващата година вертолетната авиация ще бъде на безпрецедентно ниво от летящи хеликоптери, в сравнение с последните 15 години, смята той. "Целта е да имаме 3 - 4 хеликоптера за пожарогасене през тази година. С усилията на целия личен състав на авиобазата 2 хеликоптера постоянно са в готовност и даже и в този момент те гасят пожари“, каза адмирал Ефтимов. Той изрази надежда, че през следващото лято ще имаме 4 - 5 хеликоптера за пожарогасене.

Началникът на отбраната подчерта важността на разностранната дейност, която осъществява авиобазата, сред които и задачите по търсене и спасяване в планините при лоши метеорологични условия. "Тези задачи са много рискови и изискват специализирана подготовка“, подчерта адмирал Ефтимов. Той посочи също значението на регулярно провежданата подготовка по първата мисия на Въоръжените сили – "Отбрана“, като в момента един хеликоптер участва в учението "Тракийска пепелянка“ на авиобаза "Безмер“.

Началникът на отбраната изрази увереност, че проблемът с личния състав ще бъде решен. "Очакваме ефекта от последните решения на Народното събрание в края на тази и в началото на следващата година“, заключи адмирал Ефтимов.

Командирът на 24-та авиационна база – Крумово бригаден генерал Димитър Иванов заяви, че тази годна ресурсът на вертолетите се изразходва много бързо. 101 часа пожарогасене са направени до момента с "Кугър“, 105 часа с "Ми-17“. "Затова имаше два дни спиране на нашето участие за технически сервиз“, посочи той.

В задачите по пожарогасене се изпращат най-подготвените военнослужещи. Натовареността на летателния състав и на осигуряващите е изключително висока – посочи той. Авиобазата участва по план в национални и международни съвместни тренировки и подготовки, изпълнява задачи по авиомедицинска евакуация, специални задачи и други.



Още по темата: общо новини по темата: 213
15.09.2024 »
15.09.2024 »
14.09.2024 »
14.09.2024 »
14.09.2024 »
07.09.2024 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: