© Plovdiv24.bg | | През 2011 г. относителният дял на разходите за храна от общия разход достига 36.2%, съобщава Националният статистически институт. Това е леко намаление спрямо 2010 година, когато за храна са отивали над 37 процента от доходите, и е на нивата от 2009 и 2008 година.Статистическите данни в динамика за по-дълги периоди от време свидетелстват за промени в структурата на потреблението на българските домакинства. През последната година домакинствата намаляват консумацията на хляб и тестени изделия с 1.3 кг и през 2011 г. тя достига 106.7 кг средно на лице.
Продължава тенденцията на повишаване на консумацията на месо, риба и рибни продукти, плодове и зеленчуци. Известно понижение се наблюдава при консумацията на прясно и кисело мляко, а също и на кашкавал.
Понижава се потреблението на цигари от 591 броя на лице през 2010 г. на 547 броя през 2011 година. Намалява и потреблението на алкохолни напитки от 23.6 литра през 2010 г. на 23.2 литра на лице от домакинство през 2011 година. Сравнението с повечето страни в Европейския съюз показва, че като процент българите харчат най-много от парите си за храна, като в Европа този разход не надхвърля 18-20 на сто от общите харчове. |