ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
В Бургас спасиха жена от рядка "бактерия човекоядец", направиха й 10 операции
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:52 / 21.10.2024Коментари (2)2887
Д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологична лаборатория и д-р Тодор Шуплев, хирург
В УМБАЛ Бургас спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия - Вибрио вулнификус. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани "бактерии човекоядци". В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път. Единственият описан в литературата случай е на белгийски турист, отказал хоспитализация и загинал за часове, посочи д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологичната лаборатория в УМБАЛ Бургас. Миналата година в научни публикации са докладвани пет смъртни случая в Тампа бей, Флорида, които се дължат на същия причинител.

61-годишната жена е била на почивка на къмпинг Силистар. Наранява крака си на шезлонга, но въпреки откритата рана влиза в морето. Още същият ден кракът се подува, появяват се големи мехури, вдига температура. Пристига в болницата в дежурството на хирурга д-р Тодор Шуплев. "Установихме инфекция. Последва хирургична обработка на крака, за да не допуснем тя да се разпространи. Взехме и микробиологична проба", разказа той.

Д-р Калина Цанкова разпознава причинителя веднага, макар че го е виждала само три пъти в своята практика. "Невъзможно е да объркаш. Тази бактерия е подвижна, характерно е, че не расте в среда, в която растат подобните на нея", обяснява тя. Незабавно е направена антибиограма, започнато е антибиотично лечение, което паралелно с хирургичното дава резултат, но не веднага.  

"Имаше момент, в който се появиха симптоми на полиорганна недостатъчност, на сепсис. Жената беше замаяна, не познаваше близките си. Консултираха ни колегите от реанимацията, ползвахме методична помощ и на Клиниката по гнойно септична хирургия в "Пирогов", разказа д-р Тодор Шуплев. След близо месец борба за живота и 10 операции, в които участва целия състав на Втора хирургия, жената е изписана в добро състояние. И с два крака – обичайно в подобни случаи се налага ампутация, за да не се разпространи инфекцията.

"Хората не предполагат до каква голяма беля може да доведе една раничка. Това е отворена врата за инфекции, затова нека да бъдат внимателни и да не влизат в морето с пресни рани", призовават лекарите. Те имат данни от свои колеги от друго лечебно заведение за още трима пациенти, които това лято са загинали от сепсис след заразяване със същата бактерия.

"Характерен за всички е намаленият имунен отговор – възрастни хора, с придружаващи заболявания. Не бива да се изпада в паника, защото инфекции е имало и винаги ще има", коментира д-р Цанкова. Според нея, необичайното разпространение на бактерията се дължи на прекалено горещия климат това лято, с малко валежи. Вибрио вулнификус живее в топла, леко солена вода, обикновено там, където райони със сладка вода – например реки, се срещат с морето.

Едномесечното лечение на пациентката е надхвърлило няколко пъти стойността на клиничната пътека. Само лекарствата струват 9000 лв., без да се смятат други консумативи, десетте операции, трудът на лекари, сестри, лаборанти. "Когато се пита защо държавните болници са в недобро финансово състояние, това е една от причините. На всеки 3-4 месеца имаме по един подобен пациент, който се нуждае от продължително лечение", посочват от Втора хирургия.

Случаят вече се описва в научна публикация и ще бъде докладван на конгрес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В Щатите или умират, или ги изписват с по две-три ампутации. Имаме страхотни медицински специалисти (не само лекари), то ги приемаме за даденост и се оплакваме по навик. Да са живи и здрави всичките!
Aнонимен
на 21.10.2024 г.
0
 
 
...."Само лекарствата струват 9000 лв., без да се смятат други консумативи, десетте операции, трудът на лекари, сестри, лаборанти. "Когато се пита защо държавните болници са в недобро финансово състояние, това е една от причините.", другата причина е източването на Здравната каса. Как не ги е срам да говорят за пари като те са най- големите крадци.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: