В кана, пълна с вода, пуснете яйце. Ако изплува на повърхността, то значи не е прясно
Яйцата, които се произвеждат в България, са достатъчно. Това заяви за Радио Стара Загора в първия ден от Страстната седмица преди Великден председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.
Той разкри, че основно у нас се произвеждат кафяви яйца, но има и родни фирми, които залагат на бели такива. Божанков коментира и цената, на която яйцата ще бъдат търгувани в навечерието на Великден. Според личното му мнение тя не би трябвало да се увеличава.
Има лесен тест за това колко е прясно яйце. В кана, пълна с вода, яйцето се пуска. Ако потъне то значи е прясно. Ако изплува на повърхността, то значи е старо, обясни Божанков.
Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство предупреди, че не всички вносни яйца на българския пазар имат коректно поставена маркировка. Според европейското законодателство срокът за годност на едно яйце е близо месец, допълни той,