В службите за социално подпомагане ще бъдат назначавани хора от ромската общност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:08 / 28.06.2006
2031
Във всички служби за социално подпомагане ще бъдат назначавани хора от ромската общност. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова при откриването на двудневен семинар за интеграцията на ромската общност в българското общество, който се провежда в Стара Загора. На семинара се обучават неформалните ромски лидери, на които се разчита да предадат до общността онова, което ще научат. Това са въпроси, свързани с ограмотяването, квалификацията и преквалификацията, участието на пазара на труда, семейното планиране, здравното, социалното, пенсионното осигуряване.

Хората, които ще бъдат назначавани в службите, трябва да имат съответното образование. На тях ще се разчита, за да бъдат разяснявани програмите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в общността. Г-жа Масларова подчерта, че няма проблем на малцинствата, а има проблем на обществото, който трябва да бъде решаван с усилията на всички.

Тя посочи, че за първи път това правителство е назначило национален координатор за ромското включване, което говори за отношението на правителството към проблемите на тази общност. Тя припомни, че от 1 юли т. г. България приема председателството на ромската декада от Румъния. Министърът призова да се показват добрите и положителните практики, а не да се спираме на негативните новини, свързани с ромите.

80% от програмите от националния план по заетостта се ползват от представители от ромската общност, съобщи г-жа Масларова. Тя апелира участниците в семинара да променят нагласите си за образованието на децата си и представи пилотния проект на МТСП, с който средствата за децата се дават не на родителите им, а на детските градини, за да могат децата да бъдат нахранени и да се грижат по-добре за тях. Социалният министър съобщи още, че на започващите първи клас деца тази година ще бъдат раздадени дрешки и всичко необходимо и призова присъстващите представители на ромската общност да бъдат отговорни родители.

От трудовите борси, които Министерство на труда и социалната политика организира за ромската общност, става ясно, че работодателите също са отворени и предлагат работа за ромите.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
В Бургас спасиха премръзнало бебе, изхвърлено на улицата
Първи данни от черната кутия: Ниска височина е погубила двамата п...
Българинът не сяда на масата без месце
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българи
Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прос...
Подхвърлиха бебе пред къща в Южна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).