В затвора е тежко: Брендо влиза в 12-а група

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:19 / 14.09.2024
4319
Евелин Банев-Брендо е разпределен в група за рецидивисти. "Кокаиновият крал" почти е свикнал с живота зад решетките и предстои да бъде приобщен към новите си дружки. 

Брендо, който изтърпява 6-годишна присъда за трафика на кокаин в Софийския централен затвор, е в крайния етап от адаптационния си период и предстои да бъде включен в корекционни процеси. Това се очаква да стане посредством включването му в програми за въздействие - тоест обучителни, възпитателни и работни дейности, които са съобразени специално с него след първоначално направена характеристика на Банев. Очаква се това да се случи всеки момент.

Едно обаче е ясно, а то е, че щом Брендо излезе от адаптационното крило, директно влиза в 12-а група, където се настаняват осъдените рецидивисти.

Банев изненада цяла България, след като осъмва през Софийския централен затвор, за да се предаде доброволно. "Кокаиновият крал" се издирваше от години, а изведнъж се озова в сърцето на столицата, без полицията да подозира, че известният бандит е на родна територия и кой знае откога. Първоначално Брендо не бе приет в затвора, защото процедурата не била такава според надзирателя, с когото Банев и адвокатът му разговаряха.

Впоследствие родното правосъдие реши да приеме доброволното предаване на Брендо, когото издирва от години. Банев бе прегледан в болницата към МВР, където стана ясно, че е здрав. Въпреки че "България Днес" разполага с информация, че "какаиновият крал" има стомашни проблеми (виж карето). После Банев бе закаран обратно към пандиза, където е и в момента, в приемното крило. Брендо излежава 6-годишната си присъда за трафика на дрога, която има у нас.

Брендо има още две присъди. Едната е от Румъния и е 10-годишна, другата е от Италия и е 20-годишна. Както каза адвокатът на Брендо Силвия Найденова, предстои да има дело за приобщаване на двете чужди присъди. В момента се очаква само италианците да изпратят документацията по тамошната му присъда. Румъния вече е изпратила документите. Когато всичко нужно е налично, ще започне процесът, който ще реши съдбата на Банев.

У нас присъди не се обединяват, а се взема най-високата от тях. Това означава, че най-вероятният сценарий е "кокаиновият крал" да лежи 20 г., каквато е присъдата му от Италия. Това обаче може да се промени, ако за престъпленията на Брендо на италианска територия българският закон предвижда по-леки присъди. Това ще рече, че Брендо може да лежи 15, 10 години или дори по-малко. Какво ще стане с "кокаиновия крал", ще разберем в най-скоро време.

Светът около Евелин Банев се срина след мегаакцията в Италия, която стана известна като "Кокаинови крале". Операцията се състоя през май 2012 г. и бе фокусирана върху разбиването на картел, който снабдява Европа с дрога. Според разследващите свързаната с калабрийската мафия групировка е съставена от над 30 души, половината от които са българи. Пред ченгетата хора от бандата правят самопризнания и посочват Банев като организатор и финансист на кокаиновата афера.

През лятото на 2012 г. Брендо е арестуван в България и екстрадиран в Италия. По-късно е върнат в София, откъдето следите му се губят. През пролетта на 2015 г. става ясно, че "кокаиновият крал" е изчезнал. Той публикува книга на философска и кримитематика. Покрай излизането й призна, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност и по тази причина не се появява където и да било и не желае местонахождението му да бъде известно. Отбелязва, че има нужда от уединение, за да напише спокойно втората си книга.

През 2011 г., докато Брендо още бе на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана, като стана ясно, че Банев стои зад сделката. През 2017 г. магистратите произнасят и окончателната му присъда, която е 10 години в Румъния.

След 5 г. в неизвестност Брендо бе задържан в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави. След като съдът в Украйна го пусна, Брендо избяга отново.

Каква работа ще започне Банев зад решетките не е ясно, но със сигурност ще бачка нещо, за да скъси присъдата си.

Специално меню за Евелин Банев-Брендо приготвя главният готвач в Софийския централен затвор. Брендо има сериозни проблеми със стомаха и те не са от ден или два. Това го е накарало да пусне молба, в която пише какво може да похапва и какво не трябва, за да няма някакви усложнение впоследствие. С тази молба от управата на зандана са длъжни да се съобразят и го правят. Готвачите получават списъците на затворниците със специални потребности от гледна точна на храната и се съобразяват с това до последния детайл. Това увериха "България Днес" от управата на панделата.


Виж коментарите (1)

Още по темата (31):
02.08.2024 МВР все още няма данни как Брендо се е прибрал в България
05.07.2024 Брендо със специално меню в затвора
30.06.2024 Брендо през 2008 г.: Никога няма да излезе тази истина
30.06.2024 Проф. Радулов: Брендо е минал българската граница спокойно
29.06.2024 Цветанов за Брендо: Инвестираше в недвижими имоти и комплекси
29.06.2024 Надя Чолакова: Брендо, ако иска да живее, трябва да се пенсионира
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).