Важни промени за шофьорите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:21 / 26.10.2023
6853
Пробите от полевите тестове за алкохол и наркотици на водачите да се потвърждават чрез лабораторно изследване. Това предлагат от Министерството на здравеопазването за случаите, в които шофьорите отказват да дадат кръвна проба. Няколко са предлаганите изменения.

Едно от по-съществените е въвеждането на допустими минимални стойности на концентрация за няколко вида наркотични вещества.

Що се отнася до полевите тестове - и в момента резултатите от тях се използват в съда, но при наличието на положителен резултат от полеви тест е необходимо и химико-токсикологично изследване на кръвта.

С измененията здравното министерство предлагат, ако водачът откаже да даде кръв, слюнката от полевия тест да бъде изследвана в лаборатория и да има тежестта на кръвния тест.

Досега отчелите положителен резултат тест касети на тестовете се прибираха и се използваха за доказателство. Сега ако шофьорът откаже резултатът да се потвърди с кръв, същите касети ще бъдат изследвани в лаборатории за потвърждаване на резултата.

"Истинската проба е кръвната проба - другата проба е ориентировъчна. Тя може да бъде фалшиво положителна от лекарства или от други вещества“, каза за bTV токсикологът проф. Никола Александров.

Другата новост засяга случаите, в които водачите отказват тест и се насочват за кръвно изследване. Досега в този случай те стигаха до медицинското заведение сами, което създава предпоставки за закъснение повече от 45 минути и за компрометиране на изследването.

От здравното министерство уточниха, че сроковете за получаване на резултати от кръвни проби остават същите.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).