Вдигат някои заплати

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
10:46 / 19.09.2024
836
Синдикатът по Висше образование и наука към КНСБ, изпрати писмо до медиите, свързано с договарянето на заплатите във висшето образование.

В писмото се казва: 

Бихме искали да уведомим както нашите членове, така и по-широката общественост, че след интензивни и плодотворни преговори с държавните институции (МС, НС, МФ, МОН), които са нашите социални партньори, бяха постигнати договорености за актуализиране на принципите за финансиране и заплащане на труда в системата за висше образование, съобщават от КНСБ.

Трябва да отбележим, че въпреки сложната политическа обстановка в страната, преговорите преминаха в дух на взаимно зачитане, уважение и конструктивност. Може би и заради това, както и заради ангажирането на множество експерти, както от наша страна, така и от страна на социалните партньори, постигнахме отлични резултати и поставихме добра основа за изпълнение на Стратегията за висше образование и наука и изпълнение на последните промени в Закона за висше образование.

Смятаме, че така е поставена здрава основа за важни реформи в системата, които ще доведат до нейното по-пълно адаптиране към бързопроменящата се социална и икономическа среда. Изразяваме специална благодарност и към онези ръководни органи на ДВУ, които участваха активно и ползотворно в нелекия преговорен процес. Системата за висше образование и наука отдавна е обект на сериозно оценяване въз основа на обективни критерии в рамките на рейтингова система, система за акредитация и комплексна оценка за качество. С последните промени държавата показва пълно разбиране за ролята на нашата система за цялостното развитие на обществото и страната и отдава дължимото на нашия принос.

Ръководството на ВОН-КНСБ и председателите на синдикалните организации от ДВУ изразяват своята огромна благодарност към Комисията за образование и наука към НС, председателите на политическите партии, които подписаха споразумения с национално представителните синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа“, екипа на служебния кабинет в лицето на премиера, министъра на финансите и министъра на образованието и науката, за търпението и професионализма, които проявиха в преговорния процес.

В момента тече договаряне на нови основни възнаграждения за длъжностите на академичния и неакадемичния състав в ДВУ. Първоначалната информация за този процес е повече от оптимистична. Надяваме се, че той ще бъде доведен до успешен край в най-скоро време и системата ще започне новата академична година в много по-благоприятни условия. Надяваме се също така, че настоящият преговорен процес ще послужи като основа за по-нататъшни плодотворни усилия на социалните партньори за последващо развитие в посока към модернизация на системата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
16.09.2024 Скок в линията на бедност
16.09.2024 Обявиха най-чаканата новина за заплатите на учителите!
Още новини от Национални новини:
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза за зимата
ЦИК опроверга твърдения за изборите
Удрят ни дъждове и гръмотевици
Експерт: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", мо...
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).