Вдигнаха цените на хляба - здравословно консумираме по-малко

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:34 / 27.02.2022
3609
Бих казал, че цените на тока се промениха почти три пъти от септември до януари. Помощ от държавата получихме чак януари месец, което доведе до това, че трябваше да вдигнем цените, това каза пред БГНЕС пекарят Пресиян Петров.

"Налага се да продаваме по-скъп продукт по независещи от нас причини. Там, където имаме доставки на продукти извън България, доведе до това определени транспортни фирми да намалят доставките. Трябваше да се запасяваме с продукти месец напред, но с българските продукти засега нямаме проблем", заяви той.

Брашното и тока са на една цена. Фактурата за ток на хлебарницата му е достигнала 7000 лева.

"До септември месец брашното беше най-скъпия компонент в цената на хляба ни, а сега е наравно с цената на тока. Фактурите ни за ток стигнаха от 1900 лева на месец до 7000, което лиши от смисъл цялото производство, но очаквахме нещо да се промени. При останалите продукти разликата в цената е между 25 и 100% надценка. Смятам, че има разлика от януари до февруари, защото в последните ми фактури за тока, за около 30% него ми е помогнала държавата, но това по никакъв начин не ми се отразява, заради всички останали суровини, които са се увеличили. Никой производител няма да бърза да свали цените си надолу, а ще изчака да види какво се случва", каза той.

Пресиян е бил принуден да вдигне цените на продуктите, но клиентите проявяват разбиране.

"Клиентите проявяват разбиране. Намаляха количествата, които хората пазаруват заради вдигането на цените. Хората започнаха да си правят по-добър план на пазаруването. Вместо 5 хляба ще вземат 3", сподели хлебарят.

В пекарната му разработват над 40 вида хляб, включително и рециклиран хляб, направен от стар хляб.

Консумацията на бял хляб е спаднала, което показва, че потребителските нагласи на българите се променят.

"Когато стартирахме пекарната, 80% от хляба, който продавахме, беше бял. В течение на годините стигнахме до момент, когато белият хляб е едва 28% от производството ни, което за нас е огромен успех. Все повече има хора, които искат да комбинират определени храни с хляб, който им подхожда вкусово", твърди Пресиян.

Мит е, че пресният бял хляб е по-вреден.

"Това е извадено от много специфичен контекст. Ако приемем, че всичкото брашно на света е смляно преди две години, тогава пълнозърнестото брашно е по-полезно от бялото брашно, ако започнем да мелим всички брашна прясно, това няма да означава, че бялото ще е по-вредно", допълва той.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Уволниха учителката, затваряла деца в шкафове в детска градина!
Деца са били заплашвани от група биячи в мол
МВнР с важно предупреждение към пътуващите за Румъния
Австрия с нови условия пред България и Румъния за отпадане на вет...
Всички Unlimited планове на Vivacom са без ограничения в скоростт...
Борисов и Кирил Петков също са получили отличие за заслуги към ук...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).