Вече имаме точна дата: Хартиената извинителна бележка става електронна

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
13:14 / 12.09.2023
2533
Хартиената извинителна бележка се заменя с електронен документ, който влиза в сила от първи октомври тази година, засяга учениците от 1 до 12 клас и ще бъде безплатна. По този начин ще постигнем много икономии в повечето стъпки и процеси. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, предаде репортер на "Фокус".

"Няма да заменим една бележка с друга, говорим за много по-сериозна трансформация. България е изключително важно да представи такива резултати. Това не е краят на пътя, а началото. Ще продължаваме да представяме и други решения, които да свързват министерствата и да показваме нашето истинско лице, че това е министерство на гражданите и бизнесите", допълни той.

По време на брифинга стана ясно, че в електронния вариант към училището ще постъпва тази информация, в която не се посочва заболяването, поради което ученикът отсъства. При загуба на бележка няма да е нужно да се ходи повторно при личния лекар.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков посочи, че освен намаляването на хартиеното натоварване и проблемите на родителите, ще се допринесе и до по-добра статистика, а именно колко често боледуват децата.

"Бележка няма да бъде издавана без жив преглед", бе категоричен проф. Хинков.

Относно връщането на детето в училището не е нужно да се реди отново на опашка с болни деца, за да се докаже, че вече е здрав. Ще търсим облекчаване за родителите и децата.

Министърът на образованието Галин Цоков посочи, че средно се отчитат 270 000 отсъствия на ученици годишно. "На 50 отсъствия на един ученик не е малко на годишна база. С новите промени ще се проследи именно тази статистика", уточни той.

Друга важен проблем е механизмът за обхват на учениците. Точно извинените отсъствия са проблем за отпадането на учениците.

По думите на министъра на образованието основен плюс в образователната система чрез въвеждането на тази електронна бележка е отпадане на административната тежест. "С нововъведенията ще бъдат освободени учителите между 2 и 3 часа на месец - три работни дни на година, за да обработват тази информация, както досега", допълни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
16.09.2024 Важно за електронните извинителни бележки на учениците!
29.01.2024 Директор на училище: Лекарите да взимат пари за издаването на такъв документ за мен е абсолютно престъпление
27.01.2024 Омбудсманът: Безобразно е да заплащаш отсъствията на детето
16.01.2024 Цената на електронните бележки за отсъствия нарастна до сметка за ток на малък апартамент
03.11.2023 Защо педиатри искат родителите сами да могат да извиняват отсъствия при леки симптоми?
01.11.2023 Родители и педиатри настояват електронните извинителни бележки да отпаднат
Още новини от Национални новини:
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза за зимата
ЦИК опроверга твърдения за изборите
Удрят ни дъждове и гръмотевици
Експерт: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", мо...
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).