ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Великотърновският университет - добро образование и рекет с таксите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:15 / 04.10.2004Коментари (0)2407
С 1239 първокурсници редовно и 327 задочно обучение се похвали днес Великотърновският университет "Св.св. Кирил и Методий" на тържествената церемония послучай откриването на новата учебна година. В присъствието на вицепрезидента Ангел Марин и министъра на образованието Игор Дамянов с водосвет беше открит и новият център за православни изкуства.
Скрито от високите гости обаче остана недоволството на студентите от финансовия ход, с който са били сюрпризирани в началото на учебната година. Оказало се, че за да внесат семестриалната такса, задължително трябва да платят и по 5 лв. абонамент за университетската библиотека. При отказ не им приемат и парите за таксата, а при неплатен семестър губят студентски права. На всичкото отгоре за всяка от сумите плащаме по 1 лв. банков превод, оплакаха се студенти. Особено възмутени са изучаващите изкуства, чиято нова придобивка беше шумно афиширана на днешното тържество. Те плащат най-високите семестриални такси в университета, освен това са принудени непрекъснато да купуват материали, които никак не са евтини. Изкуственото завишаване на семестриалната такса ги възмущава не само заради насилствения начин, по който се събира. В университетската библиотека няма почти нищо за нас, казват те. Защо да плащаме за нещо, което и да искаме, не можем да ползваме?
През пролетта едно събитие, останало малко встрани от общественото внимание, беше на път да докаже, че в университета цари така желаният в българското висше образование баланс между академичност и демокрация. Деканът на богословския факултет проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов блестящо защити учебната програма и постиженията на специалността иконография в спор с привърженици на будещата недоумение идея, че зографите не трябвало да изучават изобразително изкуство, и най-вече да рисуват голо тяло, защото това извращавало духа им. Критиците бяха пропуснали факта, че единствено студентите-иконописци във Великотърновския университет получават и богословско образование. С изявлението си деканът спечели възхищението на студентите, защото те наистина се възприемат като художници, но и като следовници на Търновската школа. Работите им го доказват - изящни, вдъхновени, в унисон с канона, далеч над комерсиалното море, заливащо пазара. Голото тяло обаче все пак беше свалено от учебната програма. (Нека читателят-пуритан не си мисли, че моделите са съвсем голи - по бельо са).
Не са изключение случаите преподавател да отсъства без предупреждение или да закъснее с часове, а ние чакаме, защото иначе няма да получим заверка на семестъра, оплакват се още студенти и категорично настояват да останат анонимни. Трудно се работи с бюрократичния апарат, липсва навременна и точна информация. Качеството на образованието е високо, но има още какво да се желае по посока отношението преподавател - студент. Даваме си сметка, че подобни порочни порядки битуват под една или друга форма във всички български ВУЗ-ове. Но наскоро беше обявено, че университетът в старопрестолния град е признат от Европейската комисия за модел за адаптация към европейските образователни стандарти. Което прави изискванията към него особено високи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (660) 55%
Не (443) 37%
Не мога да преценя (105) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: