Вицепрезидентът на КНСБ: Има бум на обявите за работа в търговските вериги

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
18:38
377
Обяви за работа валят в търговските вериги. Причината - сериозен недостиг на кадри в обектите. Докато някои сектори са притиснати до стената в търсенето на работна сила, в други - започва масово съкращаване и затваряне на производства.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира темата в ефира на NOVA. "По-лошата новина е, че се затварят производства. Но всъщност пазарът на труда винаги е бил по такъв начин – някъде са съкращавали служители, а другаде са се търсили. Време е да спрем със спекулациите в последно време, че причината за съкращенията е това, че трябва да растат заплатите. Не е това факторът, ако беше вярно, нямаше да има производство в България, което да работи. Има си икономически обяснения на процесите", заяви той.

Според него в търговските вериги, и не само в тях, в последно време се налага да се инвестира в технологии и софтуер, които много често заместват човешкия фактор. "Цените постоянно растат, не са спрели, нищо, че има по-ниска инфлация. От друга страна всеки работодател опитва да оптимизира процесите и да спести от всякаква инвестиция. Най-лесно е да се намали заплатата, защото това е едно голямо перо във финансите", каза Капитанов.

"В момента, по думите на бизнеса, в България се търсят около 200 000 работници. Така, че работодателите осигуряват всякакви възможности на работещите да се придвижат от една населено място до друго с осигурен транспорт. Тъй че в момента фирмите си крадат кадри една на друга. Пазарът на труда няма да остави съкратените без работа", уточни вицепрезидентът на КНСБ.

"През последните месеци няколко завода в различни краища на страната обявиха, че спират производства. Според мен със спекулативна причина - заради високите разходи за труд. Всъщност нека не забравяме, че тези бизнеси са свързани с глобалните пазари", каза Капитанов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
15.10.2024 Работодателите скочиха срещу определянето на минималните осигурителни
прагове
11.10.2024 Тристранният съвет не постигна съгласие за увеличаването на минималната работна заплата
11.10.2024 Колко ще получават чисто хората, ако МРЗ се увеличи на 1077 лева?
11.10.2024 Обсъждат дали минималната заплата да стане 1077 лева
10.10.2024 АИКБ с изключително тежко предложение, горко им на пенсионерите, ако го
приемат
07.10.2024 Експерт: Очаква се между 8 и 9% увеличение на пенсиите догодина
Още новини от Национални новини:
Има ли лимити за безплатен преглед за рак на маточната шийка?
Разследват документно престъпление в Пазарджишкия театър
Голяма трагедия! Младо момче се хвърли пред влак
МВР с призив към мотоциклетистите: Да караме за удоволствие!
Бойко Борисов: Вече трябва да платим двойно за всичко
Пожар гори до връх Ком


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).