Виното 4 лева за литър, което се продава по капаците на автомобилите, не е истинско и незаконно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:18
4637
Местните сортове вино заслужават уважение и трябва да им се даде шанс. Това заяви пред БНР Ивайло Катерски, Асоциация на винените професионалисти. 

Международният ден на мавруда е ежегодно събитие, което допринася за популяризирането на българското вино и винения туризъм сред местните и чуждите потребители. Празникът тази година продължава цял месец. Градски винени фестивали се провеждат през октомври във Велико Търново, Варна, София и Пловдив.

"Става въпрос не само за мавруд, но за всички прекрасни местни сортове, които са част от културата на България", обясни Катерски в предаването "Преди всички".

Световна тенденция е местните сортове да стават все по-атрактивни, посочи още той.

"Българското вино обаче все още  е непознато по света.

Основно предизвикателство пред българските вина е липсата на цялостна стратегия, на бранд, на марка, а също и на райониране, каквото има в цял свят. В министерството на земеделието има активност. Браншът трябва да се информира, да се обедини и да разбере ползите". 

Малки групи, по-високи цени и бутикови преживявания – как се развива виненият туризъм у нас

Липсата на табели по пътищата ни към винарните също се оказва пречка пред популяризирането на винения туризъм, посочи той.

"Това обаче зависи от много институции – министерство на земеделието, министерство на регионалното развитие, АПИ, министерство на културата и министерство на туризма. Трябваше да се промени нормативната уредба и виното да бъде включено в нематериалното културно наследство на България. Това вече е факт. Сега е необходимо създаването на работна група в министерството на земеделието, за да се изготви визия на тези табели и уточняване с АПИ на местата, където да бъдат поставени". 

По нашите земи се прави вино от 3-4 хиляди години, но модерната ни история в производство му започва едва преди 20-25 години – с навлизане на средства от европейските фондове, с ентусиазма на инвеститори, лозари и винари, разказа Ивайло Катерски. 

Той коментира и производството на домашно вино.

"Всеки има право и е чудесно, когато се продължава тази традиция, но не е хубаво по капаците на автомобили по пътищата да се продава вино в туби, което струва 3-4 лева за литър. Това няма как да бъде вино, да не говорим, че се продава незаконно".

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Убитата Евгения е била жива и е съзнавала, че това са последните ...
4 години ГДБОП работи за разбираване на печатницата за фалшиви па...
Младеж: Надявам се на петцифрена заплата
Фермерите ще получат отстъпка
Разтърсващи подробности за убийството на Евгения
Иван и Мария са на 20 години, но работата не им тежи и са изпълне...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).