Стряскащи данни изнесоха от асоциация "Активни потребители". Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, се правят без яйца. Това сочи изследването, направено по инициатива на асоциация "Активни потребители", съобщава Нова телевизия.
"Най-много ни стресира рецептата, която в България се използва за майонеза", заяви д-р Сергей Иванов.
"Оказа се, че в нашата има много други компоненти, като гума гуар, гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати", обясни д-р Иванов.
В американския стандарт за майонеза например нямало никакви въглехидрати.
"Тук има само калории и нищожна хранителна плътност", заяви д-р Байкова.
По думите ѝ голяма част от Е-тата в майонезата са алергени.