Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев обясни, че е напълно нормално да има двойна разлика между килограма за живо и трупно месо. Той уточни, че към момента едно агне в кошарата струва 6-7 лв. Прекупвачите пък го продават на търговците за 10-11 лв. и така обират по-голяма част от печалбата. Няма значителна разлика в цените на крайния продукт спрямо миналата година, уточниха търговци.
По думите на Вътев има моменти, в които теглото на животното може да падне двойно, след като бъде одрано и почистено от карантия. Затова се начисляват допълнителни разходи, които са отделно от транспортните.
Кирил Вътев призна, че от Нова Зеландия идва агнешко месо с 2-3 лв. по-евтино от цени тук. Това той си обясни с целогодишното отглеждане на животни в страната.
Оказва се, че в България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз. Страната ни не може да произведе достатъчно от продукта, за да задоволи вътрешните нужди. Заради засиленото потребление на Китай и Русия се е стигнало и до дефицит на месото. Това от своя страна е довело пък до скок на свинското и говеждото с около 17%. Вътев уточни, че вносното месо влиза в страната само със сертификат.
Той гарантира, че колбасите по Български държавен стандарт не съдържат соя в тях. Това обаче трудно може да се провери, тъй като законът позволява тя да бъде до 3%. В България няма лаборатория, която да направи анализ дали соята надвишава количествата. Кирил Вътев добави, че саламите "Стара планина" имат един основен проблем - кратък срок на годност.
Източник: bTV
Още по темата (79): | |