Внимавайте с местата, където се продават кебапчета и кюфтета на скара

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:03 / 21.08.2024
11293
Продавачите на сладолед продължават да използват буркана с мръсна вода, за да мият лъжицата, с която сервират сладоледа, без изобщо да ги интересува, че по този начин замърсяват сладоледа, който продават.

Това каза молекулярният биолог д-р Сергей Иванов в интервю за вестник "Телеграф", който е експерт по качеството и безопасността на храните.

"Кебапчетата и кюфтетата на местата, където се продава скара, продължават да стоят в тенджера на 30 градуса външна температура, което води до развитие на бактерии. Но хората си купуват и явно не се вълнуват от това, че не се спазват елементарни изисквания за хигиена на външните обекти. Заради това продължават оплакванията от стомашни инфекции и отравяне, което много хора определят като летен грип. А всъщност това е вследствие както на мръсната вода, така и на храните. Трудно е да се разграничи кой как се е заразил. Проблемът е, че неща, които зависят от културата на търговеца и клиента, не се променят и лошите практики продължават."

"Гледайте дали лъжицата, с която сервират сладоледа, е в хладилната витрина или отвън на жегите. Ако е отвън, не е добре да се купува от този обект, тъй като високите температури и водата са изключително благоприятна среда за развитие на бактерии. Хубаво е лъжичките, които се дават за консумиране на сладоледа, да са опаковани поотделно, за да може, когато ги взимате, да не се докосвате до тях, тъй като са опипани от всички предишни клиенти. Това го има на много места, но все още не навсякъде. 

Също така искам да кажа и за скарите, от които се продава месо. Готовите храни трябва да се държат в топла витрина, където температурата е над 60 градуса. Защото при оставянето на тенджера на слънцето месото нито е охладено, нито се поддържа безопасна температура", допълва ученията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).