Военна полиция за смъртта на пилотите: Няма нито един виновен висш офицер

Автор: Ваня Кузманова
Коментари (3)
10:50
3040
"Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на разследването на Комисията. Тя проведе разследването в четири основни направления. Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите.  Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното произшествие. Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието. Пилотите Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин са влезли грешно в маневрата, имали са секунда и половина да катапултират. Няма нито един виновен висш офицер".

Това показват заключенията от проверките на Комисията към Министерството на отбраната, която трябваше да изясни причините за авиоинцидента край Граф Игнатиево, предаде репортер на "Фокус".

По думите на полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба "Военна полиция" членовете на екипажа са преминали успешно годишното и полугодишното медицинско освидетелстване във ВМА, чието заключение е, че са "годни за летателна длъжност като пилот".

"Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи в конкретния ден", посочи Василев. 

По думите му самолетът е бил в изправност.

"Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина за начина на при вземане на решение на извеждане на самолета във вертикалната равнина", допълни полковник Василев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (77):
15.10.2024 Йотова за авиоинцидента край Граф Игнатиево: Този доклад няма да е
единствен
15.10.2024 Най-после казват какво точно е станало в Графа
14.10.2024 Най-после казват какво точно е станало в Граф Игнатиево
06.10.2024 Министър Запрянов се закани да уволнява
02.10.2024 Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са да спасят околните от падащия самолет пред собственото си спасение
02.10.2024 Министър Запрянов: Няма загубени данни от черната кутия на разбилия се в "Граф Игнатиево" самолет
Още новини от Национални новини:
Йотова за авиоинцидента край Граф Игнатиево: Този доклад няма да ...
Има ли инфлация, доклад на НСИ показва реалността
Над 45 хил. деветокласници се явиха на първия онлайн тест в систе...
Работодатели посочиха какви заплати дават на своите служители, тр...
Интересен празник е!
Огромна компания с 200-годишна история е пред фалит


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).