ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Връщат тайните агенти в НСС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:21 / 29.09.2005Коментари (0)1798
©
С ръководителите на национални и териториални служби бяха обсъдени основните задачи и приоритети. “Тогава, когато обществото оцени положително дейността на МВР, политическото и професионалното ръководство ще сме със съзнанието, че сме си свършили работата.” – заяви министър Румен Петков.

Вчера в министерството на вътрешните работи се проведе национално съвещание. На него бяха представени новоназначените главен секретар на МВР ген.-лейтенант Илия Илиев и директор на ДНСП ген.-лейтенант Валентин Петров. Както вече беше съобщено, звание ген.-лейтенант е присъдено и на директора на НСС Иван Чобанов.
“Изборът, според мене, е изключително добър. Неслучайно той получи еднозначната подкрепа и на правителството, и на президента.” – заяви на пресконференция след съвещанието министър Петков. “Върху тези хора пада огромна отговорност. Очакванията на обществото са много изострени към работата на министерството, като цяло. Те разполагат с цялата необходима подкрепа на ръководството на МВР - както за провеждането на реформата с оглед на внесения в НС Закон, така и за ефективната дейност на структурите на министерството като цяло. Искам да заявя много ясно, че в основата и мотивите за назначаването на ген. Илиев са професионалният му път и кариера, волята и способността му да овладява ситуацията и да предлага верни и ефективни решения.
Назначението на генерал Петров е продиктувано от опита, който има, от целия професионален път, който е извървял. То се прави със съзнанието, че генерал Петров ще оглави и Генералната дирекция на полицията, която ще концентрира в себе си всички полицейски дейности след приемането на Закона за МВР в НС.”
Пред журналистите министър Петков обобщи и основните задачи, поставени на националното съвещание с директорите на регионалните дирекции и на ключовите служби в министерството:
1.Възстановяване на практиката за използване на служители под прикритие. По различни причини тя е била преустановена през 1997 – 98г. и резултатите са налице. “През 1997 – 98г. по неясни мотиви, но за съжаление с ясен резултат са били изведени служителите под прикритие от звена, които обществото възприема като “генериращи корупционни практики”, от звена, които са на прицела на вниманието, не само на нашето общество, но и на европейските ни партньори. Това е една изключително сериозна задача, чиято реализация в много голяма степен ще падне върху генералите Илиев, Петров и Чобанов. Въпрос, който ние трябва да решим, за да убедим и нашето общество в ефективността на работата ни, да имаме реален достъп и информация, превантивна и изпреварваща, за организираните престъпни групи и в крайна сметка не просто да внесем необходимия институционален респект, а да имаме резултатност в работата както в борбата с организираната престъпност, така и с престъпността, като цяло.
2.Реорганизация на работата със секретните сътрудници. Оценката е, че тази работа е затруднена от някои нормативни документи, които засягат работата на министерството, като цяло. На зам.-министър Цонко Киров е възложен цялостен преглед на нормативната уредба, обобщаване на мнението на професионалното ръководство при генерал Илиев и изготвяне на съответните предложения за поднормативните актове до МС и за необходимите промени в законите до НС.
3.Подобряване на възможностите за прилагане на специалните разузнавателни средства. На заместник–министър Румен Андреев е възложено да проведе съответните разговори с институциите, които имат отношение по въпроса Оценката на нормативната уредба и всичко, което е необходимо да бъде предприето, да се реализира в най–кратък период от време. На зам.-министър Андреев е възложено и да координира и организира от страна на политическото ръководство изграждането на дознателския апарат, неговото конструиране и контролът върху ефективността му.
4.Усъвършенстване на обработката, анализа и управлението на разузнавателната информация.
5.Извеждане на работата по проектите като ефективен метод за превенция и противодействие на тежката и организирана престъпност.
6.Реализация на разузнавателната информация в полицейското производство.
“За мен, като министър на вътрешните работи, статистиката е едната страна на въпроса. Оценката на министерството се дава от обществото. Тогава, когато обществото оцени положително дейността на министерството, политическото и професионалното ръководство ще сме със съзнанието, че сме си свършили работата.” – допълни министър Петков. Според него е изключително важно работата по стратегията “Полицията в близост до обществото” да стане по-ефективна. От страна на политическото ръководство това е възложено на заместник-министър Камен Пенков. Тази стратегия трябва да бъде материализирана с наличието на полицаи в малките, средните и големите населени места; в районите, в които има напрежение; в районите, в които се генерира престъпност. За МВР е много важно в рамките на един кратък период от време да бъде изяснено състоянието на материалната база на министерството, проблемите и начините за решаването им. Този въпрос е възложен на зам.-министър Раиф Мустафа. Цялостната организация и координация, както и синхронизацията на нормативната уредба на РБ с ЕС,са възложени на зам.-министър Бойко Коцев.

Непосредствено преди началото на националното съвещание в кабинета на главния секретар ген.-лейтенант Бойко Борисов символично предаде правомощията на приемника си ген.-лейтенант Илия Илиев в присъствието на политическото ръководство на МВР.
Министър Румен Петков заяви: “Искам да се възползвам от възможността да благодаря на ген. Бойко Борисов за това, което беше направено през изминалите три години и половина за укрепване на професионалното ръководство и за постигнатото доверие на обществото към полицията. Същевременно искам да поздравя генерал Илия Илиев с назначаването му на поста главен секретар на МВР и да изразя своята и на политическото ръководство увереност, че ще съумее да гарантира необходимата координация в работата, ще се запазят и развият партньорските взаимоотношения със службите, с които МВР сътрудничи успешно в последните години.” . Министър Петков добави, че с приемането на новия Закон за МВР дейността на институцията ще бъде изведена на едно качествено ново ниво, съобразно очакванията на първо място на българското общество и разбира се – съобразно приоритетите на страната – пълноправно членство в ЕС и съвместна работа с партньорските служби.
Във връзка с назначаването на ген. Илиев на най-важния професионален пост в МВР, министър Петков добави: “Убеден съм, че работата ще бъде свършена така, както очаква обществото, както е необходимо на българската държава и както трябва да действаме, за да се впишем в рамките на очакванията на нашите европейски партньори.”
Ген. Бойко Борисов благодари за високата оценка. “Радвам се, че този пост, този пулт за управление на службите, се сдава по такъв начин. Всички операции, които сме планирали, които сме подготвили заедно, се движат добре и от това, което се прави, имам пълната увереност, че ще бъдат изведени до успешен край” – заяви досегашният главен секретар.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: