ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Всичко се наблюдава: НАП ни прави рисков профил
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:04 / 26.10.2023Коментари (3)10013
©
Националната агенция за приходите осъществява проект по профилиране и сегментиране на данъкоплатците, съобщиха от Министерството на финансите пред "Телеграф“.

Един от елементите на този проект е да се оцени рискът от прикриване на реални трудови договори с граждански. С проект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица МФ предлага да се разшири обхватът на определението за трудови правоотношения, като към тях се причислят и такива, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор.

"НАП наблюдава рискови сектори както с цел ограничаване на риска от заплатите в плик, така и за третиране на риска от прикриване на трудови правоотношения с граждански договори.

В момента приходната агенция осъществява проект по профилиране и сегментиране на данъкоплатците, който все още не е приключил и няма утвърдени официални данни от него. В проекта използваме показатели, които са свързани с проявлението на риска от прикриване на реални трудови договори с граждански. Проследявайки разпределението на тези показатели по сектори, НАП може да получи информация в кои сектори е най-вероятно да се среща това явление и каква е щетата.

Статистическото изследване на показателите към момента води до извода, че това явление е слабо разпространено и не нанася големи щети на бюджета“, обясниха от МФ.

От ведомството посочват, че прикриването на трудови правоотношения като граждански договори се среща най-вече при най-дребния бизнес.

"Наемането на работна сила в нарушение на трудовото законодателство, вследствие на което се избягват задължения и по осигурителното и данъчното законодателство, може да бъде в различни сектори и отрасли, което от своя страна създава условия за нелоялна конкуренция. Във всички случаи недобросъвестните правни субекти, които имат неправомерно поведение относно спазването на законодателството, се поставят в привилегировано положение спрямо добросъвестните по отношение задълженията им за задължителни осигурителни вноски и данък.

Това е така, защото задължителни осигурителни вноски се внасят в по-малък размер, тъй като лицата подлежат на осигуряване за по-малко рискове в сравнение с трудовите правоотношения и от възнагражденията се приспадат разходи за дейността.

Освен това, при определянето на облагаемия доход по извънтрудови правоотношения се приспада фиксиран процент разходи за дейността, което рефлектира и върху размера на дължимия данък“, посочват още от МФ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 26.10.2023 г.
+2
 
 
Стига с тази мантра, че заплатите в плик са непременно укриване на доходи. Когато дейността на фирма е свързана с плащания в брой е безсмислено да се внасят пари в банка само и само, за да се преведат на работника по карта. Плаща се в плик по ведомост и не е незаконно, след като всичките пари в брой са отчетени на касовия апарат. Със заплатите по банка просто се цели цифровизация и преминаване на безкешово разплащане, за контрол на гражданите и облагодетелстване на банковата каста.
0
 
 
Много добре се знае кой крие данъци от заплати в плик. Всички в ресторантьорството са така . Просто торбичките с подкупи са доста . Два пъти съм им подавал сигнал и нищо не се случва . Пълни мишки и нещастници
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 26.10.2023 г.
+2
 
 
Не Всичко е Възможно!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Поскъпване на хранителните продукти
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: