ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Всъщност боровинките не са сини на цвят
Автор: Петя Кузева 12:02 / 15.04.2024Коментари (0)3553
©
Какъв цвят са боровинките? Специалистите казват, че ги виждаме като сини, но истинският им цвят е друг. Какъв цвят са те наистина и защо хората ги виждат като сини? 

Какъв цвят са боровинките?

Боровинките всъщност са яркочервени на цвят, но ние ги виждаме като сини поради наноструктури във восъчното им покритие, които разпръскват синя и ултравиолетова светлина, показва скорошно проучване. Освен това за птиците май изглеждат направо "фосфоресциращи".  

Наноструктурите във восъчния слой на боровинките ги карат да изглеждат сини за нас, въпреки тъмночервените пигменти в кожата им. А тайната на синия цвят на боровинката, който всички виждаме, е в структурата на восъчния й слой, пише Science News.

Восъчните покрития на сини плодове като боровинки (Vaccinium corymbosum), грозде (Vitis vinifera) и някои сливи съдържат наноструктури, които разпръскват синя и ултравиолетова светлина, според проучване, публикувано в Science Advances.

Ето защо тези плодове изглеждат сини за хората. Птиците – способни да виждат UV светлина – вероятно виждат тези вкусни закуски като "фосфоресциращи", ултравиолетово синьо.

Синьото не е често срещан цвят в природата. И въпреки че има някои известни сини плодове, малко съдържат пигменти в този нюанс. Боровинките, например, съдържат голямо количество антоцианини, кожен пигмент, който се предполага, че придава на всяка боровинка тъмночервения цвят. 

Но структурите във восъчните външни слоеве на плода могат да създадат свое собствено синьо. Измислянето на начини за имитиране на слоя, който изгражда цвета на боровинка, може един ден да осигури нов начин за оцветяване на пластмаса или грим в син оттенък.

"Използването на този тип оцветяване е страхотно, защото не оцветява", казва Рокс Мидълтън, физик от Бристолския университет в Англия и Дрезденския технологичен университет в Германия.

За да разберат по-добре какво е специалното на восъчните покрития на тези плодове, Мидълтън и колегите му изследваха разнообразие от плодове под сканиращ електронен микроскоп. 

Получените изображения показват набор от малки молекулни структури. Допълнителни оптични експерименти показаха, че всички структури разпръскват синя и UV светлина.

"Когато изтъркате външната страна на боровинка и премахнете този външен слой восък, тогава можете да видите, че отдолу е напълно тъмно", казва Мидълтън. 

Екипът също успя да пресъздаде този ефект в лабораторията. Восъкът от Орегонско грозде (Mahonia aquifolium) става прозрачен при разтваряне с хлороформ. Когато восъкът рекристализира след разпръскване върху черна карта, слоят възвърна синия си оттенък.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Войната вУкрайна
Зима 2024/2025 г.
Никулден 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: