Възрастните шофьори трябва да обърнат внимание на следните неща

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:58 / 23.06.2024
2478
С напредването на възрастта тялото ни се променя и това може да повлияе на способността ни да шофираме. Ерих Клаус от полицията в Бон (Германия) посочи някои важни знаци, за които възрастните хора трябва да внимават, когато шофират. 

Зрителна острота

Очите на възрастните се нуждаят от повече време, за да се адаптират към променящите се условия на осветление (тунели, насрещно движение в тъмното);

Възрастните водачи по-трудно преценяават разстоянията и скоростта;

При възрастните шофьори "превключването" от близки към далечни обекти и обратно става със закъснение (гледайки от пътя към скоростомера, например);

При водачите над 70 години зрителното поле на т.нар. периферно зрение намалява;

Тези водачи имат повишена чувствителност към отблясъци (отразяващи и мокри пътни настилки), предава "Факти".

Слух

Особено високочестотните звуци се възприемат по-лошо от възрастните водачи (сирени); Тихи звуци не се чуват или се чуват по-лошо от водачи над 70 години (контролни сигнали в колата); "насоченият" слух при тях намалява драстично.

Сила и мобилност:

Движенията в колата стават по-трудни (гледане през рамо); Силата на натиск върху педала на спирачката намалява (аварийно спиране); Реакциите се забавят и времето за реакция се увеличава; Способността да се концентрират върху няколко неща наведнъж също намалява.

Освен това лекарствата и заболяванията могат да имат различен отричателен ефект върху способността на възрастните да шофират.

Ето защо е важно възрастните хора трезво да оценят своите способности и да коригират поведението си в съответствие с тях. Но като цяло, според експертите, ако човек е внимателен към тялото си, той може да шофира безопасно дори в напреднала възраст.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция
Автомобил се запали в движение на Дунав мост
Ето какво показват изследванията на водата в Черно море


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).