При движението на цените на основните хранителни стоки през месец април се наблюдава спад на месечна база на яйцата с 22%, на захарта, ориза и лещата с около 2 - 4%, а цените на брашното и фасула се движат около нивата от предходния месец. В резултата на плавното покачване на цената на олиото през последните три месеца средномесечните стойности през април са с 2% по-високи в сравнение с м. март. Промяната на цените на млечните и месните произведения през април спрямо март е в диапазона ±1 - 3%.
Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата - 56% и при фасула - 18%. При цените на месото, месните произведения и рибата се наблюдава ръст на годишна база в диапазона 2 - 12%. При цените на млечните произведения е отчетен спад на годишна база с около 3%, като стойностите на кравето масло са без промяна в сравнение със същия месец на предходната година.
Източник: Кросс