Япония представя българско вино за свое, Русия и Испания - обратно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:47 / 14.11.2004
1303
Японският пазар е залят от българско вино, което се продава с етикети "произведено в Япония", съобщава в-к "Новинар", цитирайки публикация във вчерашния брой на "Дъ Джапан Таймс". Според японското законодателство всяко вино можело да бъде представено за местно производство, ако съдържа поне 5% суровина, произведена на острова. Тази законова ниша се използвала от местните производители, които купували чуждестранни вина, сред които и български, смесвали ги с 5% вино японско производство и ги бутилирали в местни опаковки. Основна причина за фалшификацията са лошите климатични условия в Япония, които не позволяват отглеждането на достатъчни количества грозде, и консервативният вкус на хората, които предпочитат само местни продукти, твърди изданието. Най-търсени в Япония били вината от сорта Каберне и Мерло.
Разкритията на "Дъ Джапан Таймс" не са учудващи, коментират експерти от Министерството на земеделието. Те припомнят, че в повечето случаи българските вина се използват като марка, зад която се продават местни нискокачествени напитки. Преди една година в Русия бе заловено голямо количество руски вина, които се пласираха с етикети, на които пишеше, че са българско производство. Практиката руски вина да се продават като български продължава и сега, призна миналия месец земеделският министър Мехмед Дикме, припомня изданието. Той вече е изпратил официално писмо до руското агроминистерство, в което кани руския си колега Алексей Гордеев да обсъдят и решат проблема с българските вина. Годишно България изнася над 180 млн. литра на руския пазар.
Ментета подбиха престижа на българските вина и в САЩ. Американците престанаха да ги купуват, защото не харесвали вкуса им. Експерти от бранша обаче коментират, че това мнение се дължи основно на продаваните зад океана нискокачествени испански вина с етикети на български марки, заключава публикацията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила
Димитър Главчев: Няма заплаха за България заради ситуацията в Бли...
Съдът освободи прокурорския син от Перник
Аферата с диригента: Установиха още далавери!
Важни промени и информация от МОН за матурите за 4, 7 и 10 клас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).