Ясни са десетте "Велики българи"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
09:15 / 24.12.2006
4939
Хан Аспарух, княз Борис I, Васил Левски, Иван Вазов, Кирил и Методи, Паисий Хилендарски, Петър Дънов, цар Симеон Велики, Стефан Стамболов и Христо Ботев.

Това са първите номинации за челната десетка на „Великите българи". Те са подредени по азбучен ред, защото гласуването продължава.

Българската национална телевизия в двучасово предаване представи 100-те велики българи, определин след гласуването на почти 170 хиляди души.

Водещ на предаването "Великите българи" по беше Бойко Василев, а стотицата бе представена във възходящ ред с кратки клипове за всеки един велик българин.
В студиото бяха поканени историци, журналисти, писатели, интелектуалци, които коментираха всяка една показана десятка.

Веднага след обявяването на първите десет, започва гласуването за нейното подреждане. Всеки може да даде своя глас на сайта на кампанията www.velikite.bg или на обявените телефони.
От 15-ти януари в рамките на 5 седмици БНТ ще излъчи по един документален филм за всяка от личностите в Топ 10.

Финалното предаване, в което ще се обяви кого посочиха зрителите като най-велик българин ще се състои на 17-ти февруари 2007 г.

Според формата кампанията преминава през няколко етапа - номиниране на личности и определяне на Топ 10, избиране на Топ 10 и крайната цел - изборът на най-великия българин на всички времена, се посочва в сайта www.velikite.bg.

Първият етап стартира от 9 юни и приключи на 10 декември, като през този период всеки можеше да предложи имената на своите велики българи от всички времена.

"Великите българи" е телевизионен формат, който БНТ реализира по модела на Би Би Си "Великите британци".

След големия успех на проекта през 2002 г. във Великобритания, той се продуцира и в Германия, Франция, ЮАР, САЩ, Канада, Холандия, Финландия, Белгия и Чехия.
Във всяка една от страните, реализацията му предизвиква национален дебат относно това кой заслужава да бъде определен като велик, какви са критериите, на които трябва да отговаря една велика личност.

Идеята на "Великите българи" е не да пренапише историята, а на базата на широк дебат да се провери каква ни е ценностната система. Информацията е на News.bg.

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Почина голям преводач, редактор и полиглот
Ето какви са средните заплати в "Български пощи"
Започва предизборната кампания
Последният петък от септември - като първия от август
Лена Бориславова: Това не е нормално!
Цирк в парламента: Депутатите останаха на тъмно и запяха национал...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).