ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Явор Колев пред "Фокус": Когато се въвежда ранната система за оповестяване не трябва да се всява смут и паника
Автор: Йоланда Пелова 19:08 / 02.11.2023Коментари (0)2994
©
Eкспертът по киберсигурност Явор Колев в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Съобщения за тревога беше получено на телефоните на хиляди българи. Около 19.00 вчера на екраните на телефоните се появи надпис: "BG-ALERT: Внимание, опасност!“, беше нанесена и имиджова щата върху един от телефонните оператори. От МВР обясниха, че това съобщение е тестово, не е публикувано от оператора, а от ангажирания с въвеждането на системата изпълнител. Г-н Колев, вие как си обяснявате случилото се? Стана ясно, че е някаква човешка грешка най-вероятно, но това всяване на смут сред хората, и въобще цялата ситуация?

Тази система за ранно оповестяване при бедствия, аварии е много полезна. Разбира се, че и България трябва да има. Знаете, че по цял свят съществуват такива системи, и те са, и в Гърция дори сега покрай наводненията го видяхме, че много активно се ползва, и се чудехме защо ние не въвеждаме такава система. Ето на, има я. Но хората, които я въвеждат, трябва да са компетентни и да не допускат такива неща, които водят до смут и паника, и които както разбрахме и от медиите, са довели много хора до истерия и някой от тях се напускали дома си. И изобщо това е много чувствителна тема, и когато се правят такива тестове, те трябва да се предварително оповестени и да се правят внимателно в тестова среда когато се правят, и когато ще се тестват вече в обществото, да се предупреди много ясно и предварително, всички да са наясно за какво става дума.

Тази система за ранно оповестяване наистина е много полезна и е хубаво и в България да имаме такава, както и вие отбелязахте. Но вчера министърът на електронното управление г-н Божанов коментира в Facebook след случилото се, че МВР трябва да подобри наистина този процес по тестване "test, test"

не е добро решение, т.е. конкретното съобщение и начина, по който се е появило. А как според вас трябва да бъде? Говорим си за конкретната система за ранно оповестяване как точно трябва да изглежда?


Във вчерашния ден е имало много коментари, без да е познавана в детайли ситуацията. Мога да кажа, че наистина, когато ще се тества масово тази система, трябва да има съобщение, че това е тестово съобщение, чрез което се тества системата за равно оповестяване и да има повече подробности, така че хората да са наясно за какво става дума.

Знаете, изключително както отбелязахте стресови ситуации и имиджови щети също така върху един от телефонните оператори. Адекватно ли според вас реагираха всички, институциите в този случай или трябва да се направи още нещо?

Към настоящия момент случаят е изяснен. Съответният оператор е оповестил на гражданите, че няма отношение, Министерство на вътрешните работи е поело отговорността и е оповестило, че става дума за тестване на система за ранно оповестяване, и фирмата, която доколкото разбрах сутринта се е извинила на гражданите за това, че заради човешка грешка е допуснала всяването на този смут и паника. Така че всичко, което е трябвало, е направено. Разбира се, преди да се извърши разследване, не може да се правят коментари, защото всичко това е в сферата на догадките.

Така е, да.

Едва сега е ясно каква е реалната ситуация.


Още по темата: общо новини по темата: 28
29.11.2023 »
29.11.2023 »
23.11.2023 »
23.11.2023 »
22.11.2023 »
21.11.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Бури и градушки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: