През тази година у нас има свръхпроизводство на шаран и язовирите са препълнени с риба за Никулден, сподели д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на най-голямата асоциация в рибопроизводството у нас.
Специализираните магазини и големите вериги вече зареждат със стока за празника на рибарите и банкерите. Много от нашите предприятия правят в момента заготовка и филетират рибата, затова ще има достатъчни количества почистена и пакетирана охладена продукция, гарантират от бранша.
"В България има доста лош манталитет да печелят предимно търговците, а не производителите. В магазините често слагат бомбастични цени, но през тази година шаранът трябва да поевтинее заради голямото производство пазарът ще се наводни с риба така че всеки ще може да се снабди с за празника", каза експертът. Традиционно в началото на декември нашите рибари реализират големи количества шаран в Румъния, където пазарът е огромен, а хората спазват същите традиции като нас. Цената на едро в момента е около 4 лева за кило, но може обаче да се намери и по-евтино. Почти на безценица продават производителите от сивия сектор, които засилват по това време улова си. Риба от нелегалните рибарници най-често се предлага жива, предупреди д-р Господинов. Пусната в аквариумите на магазините тя по нищо не се различава от останалата. Търговците имат изпитан трик в това отношение - закупуват малко количество от редовен производител, а съдовете да се пълнят с неизвестно откъде доставени рибоци.
Чистена пъстърва по десетина лева също е хит за Никулден. Макар да имаме много ферми, родното производство не достига.
С вносни ципура и лаврак се глезят хората, които имат възможност да заделят малко повече пари за рибното си меню. Цялото количество ципура и лаврак, които се продават у нас, е доставено от Гърция. У нас тези видове не се отглеждат, а съседите имат свръхпроизводство. Заради бурното море не можем да си правим ферми за тези риби, уточняват експертите. Комшиите използват специални технологии, които все още не са пригодени за нашите условия.
През тази есен в Черно море имаше сравнително малко чернокоп и паламуд, разказват рибари от Северното Черноморие. Малко по-добър е уловът на барбун и сафрид. Най-евтината риба обаче си остава цацата. Макар и дребна, тя си има много фенове. Въпреки че през миналата година е поскъпнала с повече от 10 на сто, нейната цена на дребно се е заковала на 2,50 лева за кило. Копърката е българска, категоричен е д-р Господинов и така опровергава слуховете че сме минали на виетнамски дребни рибки.
Източник: в. "Монитор"