За Зелената сделка: Какво ще предприеме България? | ||||||
| ||||||
Субсидиите по ОСП: Какво тревожи специалистите в ЕС? По думите на Мария Христова – координатор ОСП, следва да се изготви национална позиция за бъдещи регулации, които да са съобразени с националната специфика на страната и да дават добри решения за устойчиво производство и преработка на храни. В нея ще бъдат включени конкретни цели и действия, така че да се осигури справедлива, здравословна и екологично чиста храна. Тя ще включва както регулаторни, така и нерегулаторни инициативи, а целите ще са задължителни за всички държави членки.
В онлайн дискусията бяха представени насоки за устойчиво потребление на храна, които да са в основата за по-подробно етикетиране на храните. Това ще спомогне за по-добра прозрачност и ще спре използването на нездравословни и неустойчиви суровини, убедени са от агроминистерството.
По този начин земеделските производители ще могат по-добре да планират производството, да намалят разходите, да бъдат по-конкурентни на пазара спрямо търговци и крайни потребители.
От своя страна, експерти от Българската агенция по безопасност на храни (БАБХ) информираха, че се прилага Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди. Целта е да се намалят икономически важните вредители чрез агротехнически, физични, биологични и химични мерки за контрол. |
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!