Очаква се през пролетта ЕК да представи Стратегията „От фермата до трапезата.
В онлайн дискусията бяха представени насоки за устойчиво потребление на храна, които да са в основата за по-подробно етикетиране на храните. Това ще спомогне за по-добра прозрачност и ще спре използването на нездравословни и неустойчиви суровини, убедени са от агроминистерството.
Техни експерти запознаха участниците в конференцията и с инициативи на организации на производители, свързани с опазване на водата, почвата, смекчаване на измененията на климата, съхраняване на местообитанията и биоразнообразието, екологично управление на опаковките и отпадъците.
Чрез организации на производители фермерите могат да инвестират в съвместни дейности или съоръжения, които добавят повече стойност.
По този начин земеделските производители ще могат по-добре да планират производството, да намалят разходите, да бъдат по-конкурентни на пазара спрямо търговци и крайни потребители.
В националната позиция по Стратегията „От фермата до трапезата“ България трябва да посочи и добрите земеделски практики, които щадят околната среда.
В стратегията е заложено и намаляване на зависимостта от употребата на торове, за да се възстанови и поддържа почвеното плодородие.
От своя страна, експерти от Българската агенция по безопасност на храни (БАБХ) информираха, че се прилага Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди. Целта е да се намалят икономически важните вредители чрез агротехнически, физични, биологични и химични мерки за контрол.
Тук незаменим помощник могат да бъдат учени и консултанти, които да дадат насоки за правилната употреба на продукти за растителна защита и торове, на нови техники и технологични процеси за прецизно земеделие.
Браншовите организации могат да изпращат становища и предложения по предстоящата Стратегия до 12 март включително на имейл адрес cap@mzh.government.bg.
Следете темата и на cap4us.agri.bg.