За осми пореден път "С боза, гозба и песен"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:07 / 14.10.2023
1081
С демонстрация по приготвянето на боза по традиционна радомирска рецепта ще започне тазгодишният празник на бозата в Радомир. Той се провежда за осми пореден път и е под наслов "С боза, гозба и песен" .

В началото на миналия век градът е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Първият бозаджия в района е Димитър Калгарийски от село Чуковец, а първата бозаджийска работилница датира от около 1880 г.

На празника днес гостите на града ще могат да разгледат старинни съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят в етнографския комплекс "Стойова къща".

Отново ще отвори врати импровизираната бозаджийница на родоначалника на занаята в Радомир – албанеца Али Сербез, където ще бъде направена демонстрация на приготвянето на баклава. Ще оживее и старата градска чаршия, а на площад "Свобода" популярният шеф готвач Станислав Иванов ще сготви на живо прочутата радомирска кавърма.

За доброто настроение на жителите и гостите на града ще има богата концертна програма, както и състезание по надпиване с боза.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).