ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Забрана за министерствата да трупат още дългове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:04 / 06.09.2013Коментари (0)1155
© Bulphoto
Министерствата трябва да плащат в срок всички задължения към бизнеса и да не допускат натрупването на просрочия от следващата година. Освен това те ще могат да възлагат обществени поръчки и да сключват договори само ако има предварително предвидени пари. Това става ясно от указания на Министерството на финансите за подготовка на бюджета за 2014 г., които вече са изпратени до всички министерства.

Предвижда се още министерствата да могат да предлагат нови харчове само при осигурени средства по вече сключените договори. Освен това в бюджетните си прогнози те ще могат да залагат нови разходи само ако запазват или намаляват дълговете си към доставчиците спрямо предходната година

Когато се стигне до предлагане на нови харчове, ведомствата ще трябва да посочат източниците за финансиране.

С тези мерки допълнително ще се стимулира разплащането на държавата с бизнеса. Чрез актуализацията на бюджета за тази година Министерството на финансите вече отпусна близо 160 млн. лв., които са предназначени за изчистване на просрочените дългове на централната администрация.

От указанията става ясно още, че до 18 септември министерствата трябва да направят преглед на всички държавни и изпълнителни агенции под шапката им. Целта е да се провери дали част от тях могат да бъдат закрити, а функциите им да преминат към министерствата. Ведомствата ще трябва да изготвят и оценки на всички държавни и общински предприятия.

Отново до 18 септември министерствата трябва да представят проектобюджетите си за 2014 г., а също и актуализирана бюджетна прогноза за следващите две години. Дотогава трябва да са готови и бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

В указанията са посочени и препоръки на Европейската комисия, които биха могли да се вземат предвид при изготвянето на бюджета за догодина. Например от Брюксел препоръчват да се дава повече информация за загубите и просрочените задължения на държавните предприятия. От там съветват още да се направи цялостна данъчна стратегия, чрез която да се подобри събирането на налозите. В препоръките Европейската комисия ни припомня още, че данъците върху електроенергията у нас все още са ниски. Освен това административните разходи за събиране на данъци в България са над средното ниво на ЕС.

От Брюксел предлагат още да бъде създаден независим орган, който да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети. Това трябва да се направи, за да започне да се прилага Законът за публичните финанси от началото на 2014 г.

Във връзка с пенсионната система ЕК препоръчва да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране и да се въведе една и съща пенсионна възраст за мъжете и жените.

Предвижда се още да се подобри средата за правене на бизнес и да се намали бюрокрацията. От Брюксел припомнят, че у нас са необходими над 3 години, за да бъде закрит даден бизнес.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
Софка заминава
15:22 / 21.09.2024
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: