© Plovdiv24.bg | | Никулден дава старт на "Месеца на софрите" | Наближаването на празниците носи удоволствие за едни и отваря много работа на други. Както в края на всяка година, и сега лекарите се подготвят за извити опашки пред кабинетите от отровени пациенти. Инспекторите на РИОКОЗ пък обикалят бистра и кръчми за гафове. За Коледа и Нова година по традиция българинът се подготвя усърдно за големите софри. Разнообразието от ядене и пиене е задължителен елемент в българския бит. Да не забравяме, че празниците започват от началото на декември с Никулден.Всъщност, каквото и да си говорим, цял един месец в основно занимание на нашенеца се превръща опъването на софрите. Резултатът от обиколките из хранителните магазини са препълнените колички. В такива моменти българинът забравя качеството за сметка на по-голямото количество. Като имаме предвид и отънелия джоб на българина, предпочитанията са към по-евтините стоки, които ще създадат по-голямо изобилие на трапезата.
Това обаче крие редица рискове, свързани с качеството на храната и нейната годност.
Освен по магазините българинът обикалят и откритите пазари. Купува се всичко - от нарязани мезета до туршии в отворени каци. И всеки избира каквото пожелае, без да се замисли например колко време бидоните с туршии са стояли без капаци, за да мамят клиенти. Резултатът? Повишеният сериозно риск да се озовем в болницата за промиване на стомаха...
Източник: в. "Черно море" |