ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Заекването при хората - учени с нови открития
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:33 / 01.06.2024Коментари (0)1564
©
Заекването е неврологично, а не психологическо състояние и финландски учени смятат, че са открили нарушената мрежа в мозъка, която може да го причинява, съобщава ЮПИ.

"Тези открития обясняват добре познатите характеристики на заекването като например двигателните затруднения при произнасянето на речта и значителната променливост в тежестта на заекването при различните емоционални състояния“, казва научният ръководител на изследването Юхо Юца, професор по неврология в Университета в Турку. Екипът му публикува наскоро своите открития в списание "Брейн“.

Според изследователите от 5 до 10% от децата развиват заекване, а 1% от възрастните също се борят с този проблем. Президентът на САЩ Джо Байдън открито признава, че цял живот се бори със собственото си заекване.

"Някога заекването се е смятало за психологическо разстройство“, казва Юца в съобщение на университета. "С по-нататъшните изследвания обаче вече се е разбрало, че то е мозъчно разстройство, свързано с регулирането на речевата продукция“, пояснява ученият. Но къде точно в мозъка може да се заражда заекването на даден човек, доскоро не бе известно.

В проучването групата на Юца първо се фокусира върху 20 възрастни (на възраст от 45 до 87 години), които са развили заекване след прекаран инсулт. Въпреки че мястото в мозъка, където е настъпил инсултът, е било различно при отделните пациенти, изглежда, че всички инсулти са засегнали една определена мозъчна мрежа - за разлика от инсултите, които не са предизвикали заекване.

Тези мрежи се свързват в определени "възлови“ точки в мозъка. След това екипът на Юца използва ядрено-магнитен резонанс, за да изследва мозъците на 20 души, при които не е имало инсулт, но заекването се е развило.

Те откриват, че и тази форма на заекване е свързана със същите възли на мозъчната мрежа, които са били намесени при заекването, предизвикано от инсулт.

Изследователите установяват също, че колкото по-големи са структурните промени във възлите, толкова по-голяма е тежестта на заекването. Всичко това сочи, че заекването - независимо от причинителя, се дължи на промени в специфична мозъчна мрежа.

Възлите, които са от решаващо значение в тази мрежа, са мозъчни структури като путамен, амигдала и клауструм, разположени дълбоко в мозъка, както и връзките между тях. "Като основни ядра в мозъка, путаменът регулира двигателните функции, а амигдалата - емоциите“, обяснява Юца. "Клауструмът, от своя страна, действа като възел за няколко мозъчни мрежи и препредава информация между тях.“

"Надяваме се, че всичко това може да доведе до по-добро разбиране на първопричините за заекването, както и до нови и подобрени методи за лечението му", казват изследователите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: