Заекването при хората - учени с нови открития

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:33 / 01.06.2024
1572
Заекването е неврологично, а не психологическо състояние и финландски учени смятат, че са открили нарушената мрежа в мозъка, която може да го причинява, съобщава ЮПИ.

"Тези открития обясняват добре познатите характеристики на заекването като например двигателните затруднения при произнасянето на речта и значителната променливост в тежестта на заекването при различните емоционални състояния“, казва научният ръководител на изследването Юхо Юца, професор по неврология в Университета в Турку. Екипът му публикува наскоро своите открития в списание "Брейн“.

Според изследователите от 5 до 10% от децата развиват заекване, а 1% от възрастните също се борят с този проблем. Президентът на САЩ Джо Байдън открито признава, че цял живот се бори със собственото си заекване.

"Някога заекването се е смятало за психологическо разстройство“, казва Юца в съобщение на университета. "С по-нататъшните изследвания обаче вече се е разбрало, че то е мозъчно разстройство, свързано с регулирането на речевата продукция“, пояснява ученият. Но къде точно в мозъка може да се заражда заекването на даден човек, доскоро не бе известно.

В проучването групата на Юца първо се фокусира върху 20 възрастни (на възраст от 45 до 87 години), които са развили заекване след прекаран инсулт. Въпреки че мястото в мозъка, където е настъпил инсултът, е било различно при отделните пациенти, изглежда, че всички инсулти са засегнали една определена мозъчна мрежа - за разлика от инсултите, които не са предизвикали заекване.

Тези мрежи се свързват в определени "възлови“ точки в мозъка. След това екипът на Юца използва ядрено-магнитен резонанс, за да изследва мозъците на 20 души, при които не е имало инсулт, но заекването се е развило.

Те откриват, че и тази форма на заекване е свързана със същите възли на мозъчната мрежа, които са били намесени при заекването, предизвикано от инсулт.

Изследователите установяват също, че колкото по-големи са структурните промени във възлите, толкова по-голяма е тежестта на заекването. Всичко това сочи, че заекването - независимо от причинителя, се дължи на промени в специфична мозъчна мрежа.

Възлите, които са от решаващо значение в тази мрежа, са мозъчни структури като путамен, амигдала и клауструм, разположени дълбоко в мозъка, както и връзките между тях. "Като основни ядра в мозъка, путаменът регулира двигателните функции, а амигдалата - емоциите“, обяснява Юца. "Клауструмът, от своя страна, действа като възел за няколко мозъчни мрежи и препредава информация между тях.“

"Надяваме се, че всичко това може да доведе до по-добро разбиране на първопричините за заекването, както и до нови и подобрени методи за лечението му", казват изследователите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция
Автомобил се запали в движение на Дунав мост
Ето какво показват изследванията на водата в Черно море


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).