Заливат ни с гръцки дини по 10 стотинки | ||||||
| ||||||
В последните три лета площите, засети с бостани, са се свили близо 4 пъти, а много хора въобще са се отказали да отглеждат дини и пъпеши. Вместо това нивите са пълни с картофи, чушки или кромид лук. За сравнение лукът върви на 50 - 60 стотинки за килограм. Цената на родната диня пък се срина до 15 ст. с тенденция да слезе и под 10 ст. Причината е в задушаващия гръцки внос и дъмпинговите цени, на които идват комшийските дини. За тях тамошните стопани получават евросубсидии и не им пука дали ще ги пуснат на пазара за дребни евроцентове. Никой търговец при това положение не е склонен да дава исканите 20 - 22 ст., колкото според любимешките бостанджии струва килото. В момента българската диня на едро върви по 16 - 17 ст., с цели 5 стотинки по-евтино в сравнение с миналата година по същото време, оплакват се производителите. Дори и така обаче не се купува много. Най-често се пазарят около 3 - 4 т, колкото хваща един бус. Прекупвач от Словакия, който бил редовен износител на любимешки дини, пък предложил да вземе няколко тира, но ако му ги "подарят" за смешната цена от 7 евроцента. Като няма пазар или е за жълти стотинки, любимчани масово се отказват от отглеждането на бостан. Семейството на Таня Николова например е свило производството от 80 декара на само 11 през тази година. Печалбата не си заслужавала хамалогията, твърди 19-годишната студентка по психология, която се явява нещо като мениджър на семейния бизнес. Фамилията на Генчо и Надя Добреви пък почти се е отказало от бостана - от 25 декара в момента гледат едва 5, по-скоро от носталгия към поминъка си за последните 10 години. Източник: в. "Монитор" |