Заместник-главният прокурор Митьо Марков предлага да бъде обявено за нищожно решението за предоставяне на магистрала "Тракия" на концесия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:30 / 08.06.2005
874
Заместник-главният прокурор Митьо Марков протестира решението на Министерския съвет, с което се предоставя концесия върху републиканския път - автомагистрала "Тракия", който е изключителна държавна собственост, и предлага решението да бъде обявено за нищожно. Това съобщи на БТА отдел "Връзки с обществеността" на Върховната касационна прокуратура /ВКП/. Решението на правителството е нищожно, поради особено съществено противоречие с материално-правни разпоредби и като постановено в несъответствие с целта на закона, е записано в протеста на заместник-главния прокурор. Според Митьо Марков решението за определяне на концесионера "Магистрала - Тракия" АД противоречи на императивната разпоредба на чл.8, ал. 1 от Закона за концесиите /ЗК/, тъй като концесионерът не е определен чрез конкурс или търг. Допуснатото нарушение на закона е особено съществено и води до нищожност на правителственото решение, а оттам и до нищожност на концесионния договор, сключен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 20 март 2005 г., се посочва в протеста. Концесии се предоставят върху имоти публична държавна собственост, за които конституцията изисква тяхното стопанисване и управление да бъде само в интерес на гражданите и обществото, пише в протеста си Митьо Марков. Според него, за да се постигне тази конституционно определена цел, ЗК предвижда определянето на концесионера да става в условията на максимална прозрачност и равнопоставеност чрез търг или конкурс, което не е направено от Министерския съвет. Информацията е на БНР.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната дог...
Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората...
Експерт: Нивото на лихвите в България е историческо
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).