Започва преструктурирането на спешната медицинска помощ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:55 / 16.07.2006
999
Ръководството на Министерството на здравеопазването утвърди Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 29 от 23 ноември 1999 г. за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ, диспансерите и домовете за медико-социални грижи”.

С приетите промени в нормативната уредба се дава възможност за практическото реализиране на преструктурирането на системата на спешната медицинска помощ, като се регламентира по нов начин статутът на спешното приемно отделение.

Новата наредба е в изпълнение на стратегията на Министерството на здравеопазването за преструктуриране на спешната медицинска помощ в страната, която предвижда преминаване на спешните приемни отделения от структурите на съществуващите в момента 27 Центъра за спешна медицинска помощ в структурите на съответните болници с междуобластен и областен обхват.

Целта е да се постигне по-качествено и ефективно лечение на хората, като се подобри взаимодействието между болничната помощ и спешната медицинска помощ и по-активно се използват висококвалифицираният персонал и материално-техническата база на лечебните заведения.

С приетата от МЗ наредба се регламентира създаването на спешно отделение в многопрофилните болници за активно лечение с областен, междуобластен и национален обхват. По действащата към момента нормативна уредба отделението е част от структурата на Центровете за спешна медицинска помощ.

В документа са определени критериите, на които трябва да отговаря приемното отделение, за да бъде то разкрито в съответната болница. Това са изисквания за база, окомплектовка и оборудване, организация за 24-часова работа, наличие на квалифициран медицински персонал.

След обнародването на наредбата в „Държавен вестник” съветите на директорите на болниците, които искат да разкрият спешно отделение, трябва да вземат решение за промяна в структурата на лечебното заведение. Организацията на дейността на спешното отделение се определя с Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение.

Като следваща стъпка с постановление на Министерския съвет ще бъдат разделени спешните приемни отделения от останалата част на Центровете за спешна медицинска помощ.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
В Бургас спасиха премръзнало бебе, изхвърлено на улицата
Първи данни от черната кутия: Ниска височина е погубила двамата п...
Българинът не сяда на масата без месце
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българи
Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прос...
Подхвърлиха бебе пред къща в Южна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).