Започва въвеждането на IBAN в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:30 / 01.03.2006
1899
От днес започва официалната смяна на номерата на банковите сметка към европейската система IBAN. Така ще се гарантира сигурност, бързина и качество на местните и международни банкови преводи. Международният номер на банкова сметка (International Bank Account Number - IBAN) е номер на сметка на клиент на банка, съставен в съответствие с международен стандарт ISO 13616.

От 1 март до 5 юни 2006 г. титулярите на сметки трябва да се свържат със своята обслужваща банка, за да се информират за начина на получаване на IBAN номера на сметка. Титулярите на банковите сметки трябва да уведомят бизнес партньорите си за новия номер на банковата си сметка. След 5 юни всички преводи трябва да съдържат IBAN номер.

Използването на IBAN е част от общоевропейския план за улесняване на преводите между страните в ЕС и интегрирането на платежните им системи с цел изграждане на Единна еврозона за плащания (Single Euro Payment Area, SEPA). Крайната цел на SEPA е паричните преводи между банки в страните от ЕС да станат толкова лесни, евтини, бързи и сигурни, колкото са в рамките на отделните страни.

Въвеждането на IBAN в България е част от националния проект за интегрирането на страната в SEPA. IBAN се въвежда от Българската народна банка (БНБ) с Наредба №13 за прилагането на международен номер на банкова сметка и за банковите кодове. Считано от 5 юни 2006 г., всички платежни документи следва да съдържат IBAN съгласно разпоредбите на Наредба №13 на БНБ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Карането на "изпарения" може да ви донесе не само повреди на кола...
Отлагат тестването на сирените и системата BG-Alert
Проф. Рачев отново ни попари с прогноза
Днес вярващите се молят на Дева Мария за помощ и закрила
Апартамент от 70 квадрата и температура 22 градуса: Сметка за пар...
И след служебното преизчисляване – над 103 хил. пенсионери не пол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).