Започват засилени проверки на яйцата за Великден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:43 / 18.03.2010
1803
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е разпоредил на ветеринарните власти да засилят проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за великденските празници. Проверките ще продължат и по празниците. В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока, каза министърът.

Съветът на специалистите е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни.
След това рискът да попаднем на развалени яйца става доста голям, особено ако са съхранявани на топло, светло и влажно. Хората, които гледат по няколко кокошки, гъски или патки, събират дълго време яйцата. Като ги купите, е възможно срокът им на годност вече да е минал, но няма как да се разбере, обясни министър Найденов.

Той посъветва да се следи срока на годност, да не се взимат замърсени, кървави или спукани черупки. Съветът на специалистите е хората да варят яйцата поне 10 минути, за да избегнат неприятности. Температура от 75 градуса убива салмонелата, с която може да са заразени яйцата.

За предстоящите великденски празници няма да има съществени промени на цените на яйцата, каза министърът. Цената на дребно ще е между 22-28 стотинки. Около 90 са големите производители на яйца, които отглеждат по над 1000 кокошки. За 2009 година са произведени около 1.6 млрд. яйца като това производство напълно задоволява нуждите на пазара. През миналата година дори има износ на около 130 млн. яйца, а вносът е около 15 млн. яйца.

За Великден се очаква внос и на яйца от Полша. От година вносните конкурират родните по качество и цена. Полската инвазия започва още през миналата година. Гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги. Произходът на яйцата може да се познае от маркировката. Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец. Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. При 2 - означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Мъж загина в складова база в Хасково след инцидент с мотокар
Отново протест пред Съдебната палата в София
Първан Симеонов: Напуснах по чисто лични причини
Времето на бебе Мария изтича, тя има нужда от нашата помощ
10-годишно момиченце забременя в Южна България
Синът, който преби до смърт баща си и рани тежко майка си, отива ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).