ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защитени ли са от срив фондовите пазари в САЩ през 2024 г. въпреки предстоящите намаления на лихвите?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:53 / 12.08.2024Коментари (0)3112
Защитени ли са от срив фондовите пазари в САЩ през 2024 г. въпреки предстоящите намаления на лихвите 

До този момент няколко пъти сме били свидетели на срив на фондовите пазари. Обикновено, това се дължи на редица фактори - лихви и инфлация, ливъридж, данъчни промени, спекулации. В повечето случаи, сривът не се причинява от един от тези фактори или от всички тях сами по себе си. Отрицателните катализатори в комбинация с паниката при инвеститорите предизвикват резките сривове.

Фактори и причини за сриване на фондовите пазари

Да вземем за пример Катастрофата от 1929, позната като Крахът на Уолстрийт. Тя се изразява в рязък спад на цените на акциите, които се търгували на най-големия фондов пазар в целия свят - Нюйоркската фондова борса (NYSE). С това се слага началото на Голямата Депресия - най-мащабната икономическа криза на 20 век. Но какви са точните причини за тази катастрофа? 

Във времето след Първата световна война САЩ отбелязва огромен икономически ръст. Стига се до спекулативен бум на фондовата борса и милиони хора инвестират в акции. Цените на ценните книжа растат, но не се отбелязва реалното състояние на съответните компании и се създава финансов балон. Още един срив, който трябва да споменем е Финансовата криза от 2008 г. Възникването на тази криза също се свързва с различни фактори - ипотечната криза, високите цени на петрола, цикличността на икономическото развитие. През 2008 г. се стига и до фалит на Lehman Brothers - четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ и се получава срив на фондовите пазари. 

Намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв - влияние върху фондовия пазар 

През 2024 г. се очаква Федералният резерв да намали лихвените проценти. Въпреки, че ги остави непроменени на първото си заседание тази година, Американската централна банка направи крачка към понижаването им през останалите месеци на 2024 г. Финансовата институция изчаква да получи повече яснота и увереност по отношение на нивата на инфлацията преди да започне с намаляването. Как променящите се лихвени проценти ще повлияят на фондовия пазар и какво да очаквате ако вече сте се регистрирали при даден онлайн брокер и сте започнали да търгувате с акции? Да видим какво казват експертите.

Мнения на експерти в инвестиционната сфера  

Старшият директор по инвестиционните стратегии в US Bank Wealth Management казва, че пазарът се адаптира към намаляването на лихвите и е подготвен следващата посока в ставките да бъде по-ниска. Той споделя още, че след като паднаха до най-ниската си точка в края на 2022 г., лихвените проценти започнаха да се покачват значително, а и цените на акциите се повишиха. Това се вижда на графиката, която може да разгледате в галерията към настоящия материал: 

Ето и коментара на Александър Буюкли, Ръководителят на представителството в България на Freedom24 по темата за намаляването на лихвените проценти и възможния срив на фондовите пазари: “Притесненията относно потенциален срив на фондовия пазар и финансов балон са основателни. Въпреки това, има смисъл да се поддържа и оптимистична представа за пазара въз основа както на основните фактори - ръста на печалбите, намаляването на лихвените проценти от Фед (Федералния резерв), процъфтяващия технологичен сектор, така и на други фактори, особено в дългосрочен план."

Господин Буюкли твърди още, че при нормален сценарий, следвайки типичните цикли на S&P 500 и демографските тенденции, можем да очакваме индексът S&P 500 да се повиши значително до края на десетилетието. Тази прогноза се основава на продължителния ръст на приходите и коефициента на пазарна оценка. Допълнителните фактори са ръста на печалбите и разширяващите се съотношения цена / печалба (PE). 

Годишните увеличения на съотношенията цена / печалба може да изглеждат амбициозни, но те са оправдани от устойчивостта, демонстрирана от бизнеса по време на пандемията от Covid-19. Способността на компаниите да поддържат печалби въпреки тежките икономически сътресения подчертава тяхната устойчивост и гарантира по-висок коефициент на РЕ (съотношение цена / печалба) в сравнение с нивата преди пандемията. 

Заключение 

Когато лихвените проценти намалеят, цените на активите би следвало да се повишат. Това го потвърждава и доцентът по финанси в Rotman School of Management - Клеър Селерие. В случаите на икономическа рецесия обаче, цениите на акциите също могат да се понижат. Не всяка инвестиция реагира на промяната в ставките по един и същи начин или със същото темпо, добавя Селерие. Невъзможно е да се предвиди как ще реагират отделните акции при една такава промяна в лихвените проценти, но е важно инвеститорите да познават начина, по който пазарът реагира на по-ниски проценти, за да могат да планират следващата си стъпка. 

Предполага се, че акциите ще се повишат когато лихвените проценти паднат, но не е сигурно, че това ще се случи. Цените на акциите се движат нагоре и надолу по най-различни причини, но когато говорим конкретно за лихвите, трябва да отбележим, че никой не знае точно каква част от намалението на лихвите ще бъде включена в цените на акциите, търгувани на фондовите пазари. Добре е да помислите как намалените лихвени проценти биха повлияли на вашите бъдещи инвестиции, но все пак трябва да вземете под внимание и други критерии - цели, времеви хоризонт, склонност към риск. Ако работите с лицензирани брокери, винаги може да получите съвети и съдействие от професионалисти в сферата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: